Κρούσματα χολέρας στο Ιράκ, μετά από επτά χρόνια

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές του Ιράκ, καθώς έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες 13 κρούσματα χολέρας. Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου και πώς μεταδίδεται.

Αναζωπύρωση της χολέρας στο Ιράκ. Τις τελευταίες ώρες, καταγράφηκαν συνολικά 13 κρούσματα χολέρας, τα 10 στη Σουλεϊμανίγια, στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν. και άλλα δύο στην αλ Μουτάνα (νότια) και το δέκατο τρίτο στο Κιρκούκ (βόρεια).

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, μέχρι αυτή την ώρα η μολυσματική νόσος δεν έχει προκαλέσει κάποιον θάνατο.

Στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, έχουν αναφερθεί ακόμη 56 ύποπτα κρούσματα και δείγματα αναλύονται σε εργαστήριο της Βαγδάτης, το μοναδικό στη χώρα που είναι σε θέση να κάνει διάγνωση.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών, περίπου 4.000 περιπτώσεις ασθενών με διάρροια και εμετό καταγράφηκαν σε νοσοκομεία στη Σουλεϊμανίγια» σύμφωνα με τον Δρ. Χαουράμι.

Η χολέρα είναι φοβερή ασθένεια, αλλά μπορεί να θεραπευτεί πολύ εύκολα. Μπορούμε να σώσουμε ζωές σε μερικές ώρες.

Σημειώνεται ότι στη Σουλεϊμανίγια είχε να καταγραφεί κρούσμα χολέρας από το 2012.

Η πιο πρόσφατη επιδημία χολέρας που έπληξε το Ιράκ ανάγεται στο 2015, τόνισε ο Σάιφ αλ Μπαντρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τότε, επιδημία χολέρας έπληξε τη Βαγδάτη και την επαρχία της Βαβυλωνίας, νότια της πρωτεύουσας, μολύνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χολέρας και πώς μεταδίδεται
Η χολέρα, ασθένεια που προκαλεί οξεία διάρροια και αφυδάτωση και μπορεί να σκοτώσει μέσα σε ώρες ελλείψει θεραπείας, μολύνει μέσω της κατάποσης ή της απορρόφησης μολυσμένου νερού ή της βρώσης τροφίμων μολυσμένων από το βακτήριο vibrio cholerae.

Η ασθένεια εμφανίζεται συχνά σε κατοικημένες περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή έλλειψη δικτύων αποχέτευσης.

Στις αρχές του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολόγιζε πως κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφονται 1,3 ως 1,4 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας και 21.000 ως 143.000 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας.

 

 

Πηγή Star.gr