Κύκλωμα μαστροπείας στη Συγγρού: Το email που αποκάλυψε τη φρίκη των 15 γυναικών

160

Η υπόθεση με το κύκλωμα μαστροπών σε ξενοδοχείο στη Συγγρού άρχισε να ξετυλίγεται έπειτα από ένα email και ένα τηλεφώνημα που έγινε στο 1109, με αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ. να συνεργαστεί με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στις ΗΠΑ και την Υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας

Τον εφιάλτη έζησαν 15 γυναίκες που έπεσαν θύματα trafficking. Το διεθνές κύκλωμα μαστροπείας που συνελήφθη, κρατούσε τις 15 κοπέλες κλεισμένες σε ξενοδοχείο στη λεωφόρο Συγγρού κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται έπειτα από ένα email και ένα τηλεφώνημα που έγινε στο 1109, με αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ. να συνεργαστεί με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στις ΗΠΑ και την Υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας.

Η υπεύθυνη της γραμμής 1109, που τα θύματα απευθύνονται για να τα καταγγείλουν περιστατικά trafficking, Νίκη Ηλιού, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε: «Ηταν στα μέσα του καλοκαιριού όταν λάβαμε αυτό το email, από μία κοπέλα που είχε καταφέρει να διαφύγει από το ξενοδοχείο στο οποίο την είχαν φυλακίσει και την εκμεταλλεύονταν. Επομένως επικοινώνησε μαζί μας και μας ενημέρωσε ότι υπήρχαν και άλλες κοπέλες οι οποίες τελούσαν υπό εκμετάλλευση στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο από διαφορετικές εθνικότητες. Εκανε έκκληση για βοήθεια, επικοινώνησε μαζί μας στα αγγλικά».

«Η κοπέλα ήταν όντως φοβισμένη, ήταν στην προσπάθεια να φύγει από την χώρα, επομένως, εφόσον η ίδια ήταν κατά κάποιον τόπο ασφαλής εκείνο το διάστημα ήθελε να βοηθήσει και τις υπόλοιπες κοπέλες να βρουν την ελευθερία τους και να παραμείνουν ασφαλείς», συμπλήρωσε η κυρία Ηλιού. Για το περιεχόμενο του email αποκάλυψε πως, «η κοπέλα ανέφερε κάποιες πληροφορίες, ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν ήταν καλές, δεν υπήρχε έλεγχος, υφίσταντο εκμετάλλευση, ήταν από διαφορετικές εθνικότητες, και ότι ήταν πολλά τα μέλη του κυκλώματος. Εμείς επικοινωνήσαμε μαζί της, ζητήσαμε περαιτέρω διευκρινίσεις, και στη συνέχεια υποβάλαμε μία γραπτή αναφορά στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων του οργανωμένου εγκλήματος, προκειμένου οι Αρχές να επιληφθούν και να ερευνήσουν την υπόθεση».

«Μπορεί να φαίνεται ότι μία κοπέλα έχει ελευθερίες, ωστόσο ο έλεγχος είναι πάντα εκεί στα κυκλώματα σωματεμπορίας ανθρώπων, και δεν είναι και εμφανής πολλές φορές», συμπλήρωσε. Για τις γραμμές που βοηθούν στην καταπολέμηση περιστατικών βίας, η Νίκη Ηλιού διευκρίνισε πως «η δική μας γραμμή 1109, εξειδικεύεται σε περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων, ανδρών και γυναικών που υφίστανται κάποιου είδους εκμετάλλευση, είτε σεξουαλική είτε εξαναγκαστική εργασία είτε εξαναγκαστική επαιτεία. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες γραμμές, για παράδειγμα το 15900 ή και το 197 στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν γυναίκες που υφίσταται ενδοοικογενειακή κακοποίηση».