Λίνα Μενδώνη: Η Ελλάδα διδάσκει πολιτισμό και προστατεύει τα μνημεία της οθωμανικής περιόδου

250

«Η Ελλάδα διδάσκει σεβασμό στον πολιτισμό. Και τα μνημεία τής οθωμανικής περιόδου είναι μνημεία για τα οποία η Ελλάδα έχει την ευθύνη της προστασίας τους» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η κυρία Μενδώνη επισκέφθηκε το ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης έργο της αναστήλωσης του Βαλιδέ τζαμί της Μυτιλήνης- μνημείο του 15ου αιώνα όπου μετά από δυο χρόνια όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η αναστήλωση του θα στεγαστεί έκθεση της καθημερινής ζωής της Μυτιλήνης τον 18ο και τον 19ο αιώνα.

«Έχουμε την ευθύνη τού συνόλου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» είπε η κυρία Μενδώνη μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ. «Και σε αυτό το σύνολο ανήκουν όλα τα μνημεία όλων των περιόδων» τόνισε.«Η Ελλάδα έχει ξοδέψει πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία των μνημείων της οθωμανικής περιόδου. Είναι μνημεία μιας δύσκολης για τον Ελληνισμό περιόδου αλλά επαναλαμβάνω η Ελλάδα διδάσκοντας πολιτισμό, προστατεύει όλα τα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων της χώρας».

Αμέσως μετά την επίσκεψή της στο έργο της αναστήλωσης του Βαλιδέ Τζαμί η κυρία Μενδώνη επισκέφθηκε το έργο της συντήρησης του ναού του Αγίου Θεράποντα και είχε συναντήσεις με τους Μητροπολίτες Μυτιλήνης και Μηθύμνης και τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου. Τέλος πριν αναχωρήσει για την Αθήνα σήμερα το βράδυ θα επισκεφθεί την υδατογέφυρα του Ρωμαικού υδραγωγείου της Μόριας, τη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, το Μουσείο Θεόφιλου και το Μουσείο Τεριάντ.