Λωρίδα της Γάζας: Νεκρός Ισραηλινό-αμερικανός στρατιώτης που ήταν όμηρος

188

Ένας στρατιώτης, που συγκαταλεγόταν στους ομήρους που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ, σκοτώθηκε την ημέρα της επίθεσης, ανακοίνωσε σήμερα ο Ισραηλινός Στρατός.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του ο Ισραηλινός Στρατός αναφέρει, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ότι αυτός ο 19χρονος στρατιώτης, ο Ιτάι Χεν, «έπεσε» στη μάχη στις 7 Οκτωβρίου και μεταφέρθηκε στη Γάζα «από μια τρομοκρατική οργάνωση».

«Επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μου προς όλες τις οικογένειες όσων κρατούνται ακόμη όμηροι: είμαστε δίπλα σας. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε για να φέρουμε τους αγαπημένους σας πίσω», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για τον Ιτάι Χεν, που είχε και αμερικανική υπηκοότητα, σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Σε ανακοίνωσή του, το Families Forum, μια ένωση οικογενειών συγγενών ομήρων, διευκρίνισε ότι αυτός ο στρατιώτης βρισκόταν σε πόστο «στα σύνορα μεταξύ της Γάζας» και του Ισραήλ και «πιάστηκε όμηρος» στις 7 Οκτωβρίου. «Το πτώμα του Ιτάι κρατείται ακόμα από τη Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε αυτή η ένωση.

32 όμηροι έχουν πεθάνει στη Γάζα

Ο Ιτάι Χεν ήταν στη λίστα των ανθρώπων που απήχθησαν στο νότιο Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1.160 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου από επίσημες ισραηλινές πηγές.

Η επιβεβαίωση του θανάτου του ανεβάζει στους 32 τον αριθμό των ομήρων που πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, από τους συνολικά 130 που κρατούνται ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα.

Συνολικά, περίπου 250 Ισραηλινοί και υπήκοοι άλλων χωρών απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου. Στα τέλη Νοεμβρίου, μια εκεχειρία επτά ημερών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επέτρεψε την απελευθέρωση 105 ομήρων σε αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ απαιτεί, στο πλαίσιο των τρεχουσών συζητήσεων για μια νέα εκεχειρία, η Χαμάς να παράσχει ακριβή κατάλογο των ομήρων που είναι ακόμη ζωντανοί, αλλά το παλαιστινιακό κίνημα αναφέρει ότι δεν γνωρίζει ποιος από τους ομήρους είναι «ζωντανός ή νεκρός».

Στα αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 31.184 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειοψηφία τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.