Μένιος Φουρθιώτης: Είχε πλαστογραφήσει τις ταυτότητες της ΕΣΗΕΑ

Μετά την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, ότι ο Φουρθιώτης δεν είναι μέλος της και οι υπηρεσίες της ένωσης ουδέποτε του έχουν χορηγήσει δημοσιογραφική ταυτότητα, επιβεβαιώνεται ότι ο παρουσιαστής, με χαλκευμένα έγγραφα προσπαθούσε, να ανοίξει τις πόρτες των υπουργείων, και να λάβει διαπιστεύσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταυτότητα που ο Φουρθιώτης επιδείκνυε, παρουσιάζοντας εαυτόν ως δημοσιογράφο, και λαμβάνοντας διαπιστεύσεις,  φαίνεται ότι είναι «μαϊμού», καθώς στις ταυτότητες της ΕΣΗΕΑ οι φωτογραφίες λαμβάνονταν εντός των γραφείων και είναι πολύ κοντινές στο πρόσωπο. Επίσης στο πεδίο όπου κανονικά αναγράφεται ο αριθμός μητρώου κάθε μέλους στη δική του ταυτότητα υπάρχει ο αριθμός της αστυνομικής του ταυτότητας.

Ωστόσο, με αυτή την ταυτότητα ο Φουρθιώτης, απέκτησε πρόσβαση σε υπουργεία ως διαπιστευμένος συντάκτης.

Και στον ΕΔΟΕΑΠ

Εκτός από την πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ, ο Φουρθιώτης χρησιμοποιούσε και ακόμη μία: του ΕΔΟΕΑΠ, του  φορέα επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

«Δεν είναι μέλος μας – Δεν του χορηγήθηκε ταυτότητα»

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, καταθέτει αναφορά στο Εισαγγελέα για το θέμα σημειώνοντας ότι Μ. Φουρθιώτης  δεν είναι μέλος της Ένωσης «και εξ’ αυτού του λόγου, οι υπηρεσίες της ΕΣΗΕΑ ουδέποτε του έχουν χορηγήσει δημοσιογραφική ταυτότητα, καθώς η έκδοση, χορήγηση και χρήση ταυτότητας προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τα μέλη της Ένωσής μας, της παλαιότερης και μεγαλύτερης δημοσιογραφικής Ένωσης της χώρας.

Ωστόσο, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αναγνωρίζοντας τυχόν καθυστερήσεις και αστοχίες κατά την διαδικασία διερεύνησης και αντιμετώπισης σχετικών πληροφοριών, αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίασή του, να επισπεύσει και να ενισχύσει την διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης Φουρθιώτη, που αφορούν στο δημοσιογραφικό χώρο, με τις ακόλουθες ενέργειες:

1)     Να προχωρήσει αμέσως σε αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

2)     Να ζητήσει επίσημη γραπτή ενημέρωση από Υπουργεία και δημόσιους φορείς, αν έχει αιτηθεί διαπίστευση ο κ. Φουρθιώτης παρουσιάζοντας έγγραφα της ΕΣΗΕΑ ή επικαλούμενος την ιδιότητα του μέλους της Ένωσης Συντακτών.

3)     Να διαβιβάσει στα αρμόδια Πειθαρχικά όργανα και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), την πρόσφατη ανοιχτή επιστολή – δημόσια ανακοίνωση της κ. Νανάς Παλαιτσάκη, μέλους της ΕΣΗΕΑ και συνεργάτιδος του κ. Μένιου Φουρθιώτη, όπως και κάθε άλλη καταγγελία ή διαμαρτυρία που ήρθε σε γνώση του Δ.Σ. και σχετίζεται με την υπόθεση. Συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης του συναδέλφου Στέλιου Νικητόπουλου, μέλους της ΕΣΗΕΜΘ, του οποίου το ρεπορτάζ στην ΕΡΤ-3 οι Μ. Φουρθιώτης και Ν. Παλαιτσάκη χρησιμοποίησαν ατόφιο, χωρίς τη σχετική άδεια και αναφορά, στο κεντρικό δελτίο του καναλιού “EPSILON”, στις 3 Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση η  ΕΣΗΕΑ, ως θεματοφύλακας της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, με αποκλειστικό στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε  να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή, με γνώμονα την περιφρούρηση της αξιοπιστίας και του κύρους του δημοσιογραφικού  λειτουργήματος», αναφέρει το ΔΣ της  Ένωσης Συντακτών.