Μεταναστευτικό: Εξακολουθούμε να αναφερόμαστε στο χρεοκοπημένο αφήγημα της ενσωμάτωσης – Ποιες προτάσεις κατέθεσε ο Οικονόμου

313

Συγκεκριμένες προτάσεις στην Εισηγήτρια της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και τους Εκτοπισθέντες κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Οικονόμου ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας, στις εργασίες της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και τους Εκτοπισθέντες.

Έκπληξη ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι στα βασικά σημεία που επισημαίνονται από τον κ. Οικονόμου είναι η «αντιμετώπιση της διάδοσης fake news» και οι «πρακτικές ενσωμάτωσης των μεταναστών». Τι σημασία έχουν αλήθεια τα fake news, ακόμη κι αν είναι όντως fake news, εις ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μεταναστευτικού; Και πώς, αλήθεια μπορούμε να εξακολουθούμε σήμερα να μιλάμε για ενσωμάτωση, τη στιγμή που αυτή δεν έχει επιτευχθεί ακόμη και σε δευτέρας και τρίτης γενεάς μετανάστες;

Η Επιτροπή, στις δύο ημέρες των εργασιών της στο Παρίσι, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από λαϊκιστικά και ακραία πολιτικά κόμματα εν όψει των Ευρωεκλογών και της διάδοσης fake news από ΜΜΕ και social media.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές ενσωμάτωσης των μεταναστών που διαμένουν νόμιμα πλέον σε χώρες της Ευρώπης, ενώ συζητήθηκε η διερεύνηση τρόπων, με τους οποίους η νόμιμη μετανάστευση θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη, φαινόμενο που απορρέει από τη ραγδαία δημογραφική γήρανση.

Ο Γιάννης Οικονόμου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στην Εισηγήτρια της Επιτροπής: προσδιορισμός των αναγκών απασχόλησης στην Ευρώπη -με ορίζοντα-δεκαετίας- τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα και γνωστοποίηση των αναγκών αυτών σε τρίτες χώρες. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που έχει συνάψει στην κατεύθυνση αυτή η χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Στη διήμερη συζήτηση της Επιτροπής συζητήθηκε επίσης η ανάγκη αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των λαθροδιακινητών και των παραπλανητικών τακτικών που εφαρμόζουν στις χώρες καταγωγής των μεταναστών.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και η επίσκεψη στην Ελλάδα του Γερμανού Ευρωβουλευτή, κ. Phanke, στο πλαίσιο της έκθεσης που συντάσσει για λογαριασμό της Επιτροπής, για τις διαδικασίες αναγνώρισης προσφύγων που χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια προσέγγισης των ευρωπαϊκών χωρών, και την ενημέρωση των συγγενών τους.

Ο κ. Phanke ευχαρίστησε τα μέλη της ελληνικής αποστολής στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ελληνική Κυβέρνηση για την φιλοξενία και την συνεργασία.

Παράλληλα, αναγνώρισε τα πολύ θετικά βήματα της ελληνικής κυβέρνησης και της Ελληνικής Αστυνομίας στην κατεύθυνση αυτή, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις διαδικασίες αναγνώρισης αλλά και στην ταυτοποίηση που γίνεται μέσω DNA από την ειδική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ.