Μεταβιβάσεις ακινήτων: Παράταση ενός μήνα για γονικές παροχές με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες

592

Ένα μήνα χρονικό περιθώριο έχουν οι ενδιαφερόμενοι για να κάνουν τις γονικές παροχές τους. Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τη σχετική τροπολογία στη Βουλή η οποία προβλέπει ότι όσοι κάνουν τη δήλωση μέχρι το τέλος του χρόνου, θα μπορούν με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες να κάνουν τις γονικές παροχές γλιτώνοντας τις επιβαρύνσεις.

Τι αναφέρει η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας για την παράταση των γονικών παροχών

Ενόψει της αλλαγής των τιμών του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων από 1.1.2022, κρίνεται σκόπιμη η αντιμετώπιση των δυσχερειών που ανακύπτουν λόγω του πλήθους των μεταβιβάσεων που πραγματοποιούνται στο τέλος του έτους 2021. Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα σύνταξης συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, δωρεά ή γονική παροχή και μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2022, με βάση τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές που ισχύουν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, υπό την προϋπόθεση ότι οι οικείες δηλώσεις υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Για τις ηλεκτρονικές πληρωμές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών – ο ακριβής κατάλογος θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση- θα γίνεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα ίση με το 30% της συναλλαγής. Το ανώτατο όριο θα φτάνει στα 5000 ευρώ ενώ η έκπτωση θα ισχύσει από το 2022 έως το 2025. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με ο δηλωθέν εισόδημα, ο φορολογούμενος μπορεί να γλιτώσει φόρο ως και 2200 ευρώ. Η τροπολογία προβλέπει:

“Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το τριάντα τοις εκατό (30%) των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες των Ομάδων 4 (Στέγαση), 5 (Υπηρεσίες), 7 (Μεταφορές), 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), 10 (Εκπαίδευση), 12 (Υπηρεσίες) της περ. δ) της παρ. 6 που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σύμφωνα με την περ. α) της ως άνω παραγράφου. Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, δύνανται να καθορίζονται συγκεκριμένες δαπάνες λήψης υπηρεσιών ως προς τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, για τις οποίες εφαρμόζεται η περ. α), καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.”.

Να σημειωθεί ότι για να μην επιβληθεί πρόστιμο 22% επί των ηλεκτρονικών πληρωμών που δεν έχουν διενεργηθεί, κάποιες συναλλαγές θα μετράνε διπλές. Η τροπολογία αναφέρει: “Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, ορισμένες υποκατηγορίες δαπανών της Ομάδας 6 (Υγεία), ως προς τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών της περ. β) της παρ. 6.”.