Mητσοτάκης: Φραγμοί στη «θολή» δράση ορισμένων ΜΚΟ

174

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, παρέθεσε και περιέγραψε τις βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την παροχή του ασύλου.

 Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

 Πριν από ένα μήνα στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού από το βήμα αυτό περιέγραψα την πολιτική μας απέναντι στα αλλεπάληλα κύματα ανέστιων και ξεριζωμένων που δέχεται καθημερινά η χώρα μας . Μίλησα για ανάγκη προστασίας των συνόρων μας. Τον αναγκαίο διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και τους κανόνες με τους οποίους όσοι δικαιούνται άσυλο θα ενσωματώνονται στην πατρίδα μας. Σήμερα το σχέδιο νόμου που θα γίνει νόμος του κράτους ολοκληρώνει την καλυψη ενός μεγάλου κενού. Η Ελλάδα αποκτά σαφές, δομημένο και λειτουργικό σύστημα ασύλου. Να συγχαρώ τον υπουργό και αναπληρωτή του για την πρωτοβουλία και την διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Όλοι γνωρίζουν τι παρέλαβε μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. Χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους στα νησιά, διάσπαρτους στην ενδοχώρα, προβληματικές δομές όπως η Μόρια, σχεδόν 70 χιλ αιτήσεις να παραμένουν εκκρεμείς και παρά τις σπατάλες που ερευνά η ΟΛΑΦ, το 70% των κονδυλίων να παραμένει ανεκμετάλλευτο. Από τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στην χώρα μας τα 4,5 χρόνια έγιναν μόλις 1806 επιστροφές στην Τουρκία.

Αυτό αποδεικνύει ότι το σύστημα απονομής ασύλου ήταν σε καθεστώς παρατεταμένης παράλυσης εκπέμποντας το μήνυμα ότι οποίος θέλει μπορεί να έρθει και να μείνει στην Ελλάδα και δίνοντας δικαίωμα στην Τουρκία να μην εφαρμόζει την Συμφωνία και το δικαίωμα στην ΕΕ να μας ασκεί κριτική ότι δε είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας στην φύλαξη συνόρων και εφαρμογή της Συμφωνίας.
Ένα τέτοιο πρόβλημα ευκολότερα λύνεται στην γέννησή του παρά 5 χρόνια μετά και η ψευδαίσθηση των ανοικτών συνόρων απαιτεί οργάνωση για να επανέλθει στην πραγματική των ασφαλών συνόρων και η ιδεοληψία των μεταναστών που λιάζονται θέλει χρόνο για να μετατραπεί σε ορθή πολιτική αυτών που νοιάζονται. Δεν είμαι εδώ για να κρυφτώ πίσω από τις ευθύνες άλλων. Θα το αντιμετωπίσουμε παρά τις διαπιστωμένες ανεπάρκειες ακόμα και ισχυρών οργανισμών παρά τις διαφορετικές φωνές που εκπέμπονται και από την ΕΕ. Με πυξίδα την διεθνή αλληλεγγύη και την εθνική ευθύνη και το βλέμμα μας στους κυνηγημένους και τους Έλληνες.

Η μεγάλη τομή των ρυθμίσεων που συζητούμε σήμερα καθιερώνουμε έναν συμπαγή νόμο περι διεθνούς προστασίας που υπηρετεί 3 αρχές:

– Κωδικοποιεί 5 διαφορετικούς νόμους, 1 προεδρικό διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με ευρωπαϊκές οδηγίες

– Απλοποιεί και συντομεύει την χορήγηση ασύλου στους πραγματικούς πρόσφυγες δίμνοντας προταιρεότητα στα παιδία παρέχοντας ασφαλιστική περίθαλψη και προστασία.

– Εντάσσει σε πλαίσιο προστασίας με τις αρμόδιες αρχές. Οσοι παραβιάζουν τους κανόνες δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας.

Είναι η ολοκληρωμένη απάντηση που δίνει στο μεταναστευτικό ένα οργανωμένο κράτος.

Ορισμένες προβλέψεις:

Αυστηροί κανόνες που βάζουν τέλος σε αυθαιρεσίες και ευαισθησία στους κυνηγημένους.

Κάθε αίτηση να εξετάζεται σε 6 αντί 9 μήνες. Αν όμως ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις αρχές το αίτημα θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο και θα είναι υποψήφιος προς αποχώρηση. Γι αυτό και θα εξετάζονται πρώτα οι ευάλωτοι αλλά και αυτοί με παραβατικοί συμπεριφορά για να ξεχωρίζει η διαφορετική τους πορεία.

Από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας απαλείφεται το γενικόλογο μετατραυματικό στρες που όλοι γνωρίζεται ότι δύσκολα εντοπίζεται από γιατρούς και με το οποίο είχε γίνει φάμπρικα και ψευδώς πολλοί το επικαλόυνταν για να μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Αντίθετα όλοι οι ανήλικοι όχι μόνο ασυνόδευτοι κρίνονται ευάλωτοι.

Μέλη της οικογένειας των αιτούντων θα χαρακτηρίζονται και ο εκτός γάμου σύντροφος και οι γονείς.

Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα για τα 5 χιλ ασυνόδευτα ανήλικα από τα οποία δυστυχώς σήμερα μόλις 1.200 έχουν στην στοιχειώδη φροντίδα μιας οργανωμένης δομής. Ολοι οι νόμιμοι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην Υγεία και την παιδεία και σε 6 μήνες πρόσβαση σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης για να πάψει η Ελλάδα να προσελύει πρόσφυγες που ήθελαν δουλειά σε ένα άλλο κράτος.

Απαιτούνται παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας.

Βλέπω τις δυσκολίες και αναγνωρίζω τα μεσοπρόθεσμα δεδομένα. Το δράμα εκατομμυρίων προσφύγων χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες ως μοχλός πίεσης για δικές τους σκοπιμότητες και γίνεται πεδίο δράσης για κυκλώματα. Εκτός από αναλύσεις πρέπει να έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι γνωστό ότι αναδεικνύουμε το μεταναστευτικό ως την νέα πρόκληση για την ήπειρο διεκδικώντας κοινή φύλαξη των ανατολικών συνόρων. Υποδέχομαι εξαιρετικά θετικά την νέα κινητικότητα που προκαλεί η γερμανική πρωτοβουλία για κοινή πολιτική ασύλου. Η ανάγκη για κοινή πολιτική ασύλου από την ΕΕ την έθεσα στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής με επανεξέταση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Επαναλαμβάνω : δεν γίνεται να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν οφέλη από ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και ταυτόχρονα να αρνούνται έστω και τον ελάχιστο επιμερισμό του μεταναστευτικού βάρους. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν γίνεται να υπάρχει α λα καρτ. Στο εθνικό πεδίο από την άλλη υπηρετούμε 3 ανάγκες: προστασία συνόρων , σώζουμε ζωές στο Αιγαίο και αποφορτίζουμε τα νησιά. Ηδη στην θάλασσα νέο σύστημα ελέγχου και περισσότερα πλωτά μέσα για το Λιμενικό. Στόχος καμία χαμένη ζωή στο Αιγαίο και καμία σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών τους ΟΤΑ και ΥΠΕΘΑ προωθούμε οργανωμένη ανακούφιση των νησιών με μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. Θέλουμε την συνεργασία των Δήμων και κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Δεν πρέιε να αιφνιδιάζονται αλλά όσοι είναι πρόθυμοι να βοηθούν θα επιβραβεύονται. Η διασπορά πρέπει να γίνεται με προσοχή στον αιθμό προσφύγων και προτεραιότητα σε οικογένειες. Αυτές οι κοινωνίες θα ενισχυθούν για να αφομοιώνουν αυτό το φορτίο.

Η πολιτική αυτή συμπληρώνεται και από τον νόμο για το άσυλο που εκπέμπει μήνυμα: Ως εδώ με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα έρχονται διεκδικώντας να μείνουν. Αυτοί θα επιστρέφονται στην Τουρκία και θα χάσουν τα λεφτά που δίνουν στα κυκλώματα. Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο θέτει φραγμούς στην θολή δράση κάποιων ΜΚΟ . Ολοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη ζει σε συνθήκες οικονομικής ανέχειεας και πολιτικής ανελευθερίας. Η λύση δεν είναι να ανοίξουμε διάπλατα τα σύνορα. Κάτι τέτοιο θα ζημίωνε τους ίδιους και τους πολίτες μας και τον τρόπο ζωής μας.

Σηκώσαμε τα βάρη στους ώμους μας που αναλογούν σε ευθύνες 3 ηπείρων. Αυτό πλέον θα γίνει με κανόνες συντεταγμένα και δομημένα. Μόνο όσοι το θέλουν θα ενσωματωθούν στον εθνικό κορμό. Δεν σας κρύβω πως όπως θαυμάζω τα κατορθώματα του Γ. Αντετοκούμπο έτσι καμάρωσα στην παρέλαση την εθνικής επετείου την μαθήτρια σημαιοφόρο από την Αφρική. Το κορίτσι που τόσο υπερήφανα κρατούσε την ελληνική σημαία.

Η αλληλεγγύη ή θα εφαρμόζεται με σύστημα ή θα αναλώνεται σε συνθήματα. Αυτή η σκέψη της Χάνα Αρεντ που επιβίωσε από την ναζιστική γερμανία και έζησε στις ΗΠΑ ψωρίς υπηκοότητα και υπερασπίστηκε το δικαίωμα να έχεις δικαιώματα και ήταν η ίδια που υποστήριξε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να τα διασφαλίσουν μόνο οι οργανωμένες πολιτικές κοινότητες και αυτό διαασφαλίζει το νομοσχέδιό μας.