Νέος δανεισμός της Ελλάδας με αρνητικό επιτόκιο

176

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησε το επιτόκιο στα τρίμηνα έντοκα κατά τη νέα δημοπρασία στην οποία προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ. ‘

Η απόδοση στους τίτλους 91 ημερών βρέθηκε στο -0,08% από το -0,02% που είχε βρεθεί στην προηγουμένη αντίστοιχη έκδοση στις αρχές Οκτωβρίου. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την παρουσία της στο κλαμπ των χωρών με αρνητικά επιτόκια, το οποίο αν και έχει συρρικνωθεί το τελευταίο διάστημα, ξεπερνά τα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία διεθνώς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτή η εξέλιξη αποτελεί ακόμη ένα “ορόσημο” για την Ελλάδα, στέλνοντας ακόμη ένα σήμα βελτίωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στα ελληνικά assets.

Ειδικότερα, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 487,5 εκατ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων (τρίμηνης διάρκειας), με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 3,22 φορές, έναντι 2,71 στην προηγούμενη δημοπρασία, και τις προσφορές να φτάνουν το 1,209 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ, έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού (375 εκατ. ευρώ) καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 112,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επίδραση των μέτρων Ντράγκι τα οποία και έχουν οδηγήσει σε μία πρωτοφανή πτώση των αποδόσεων όλων των ομολόγων διεθνώς – κρατικών και εταιρικών – η οποία αναμένεται να έχει και συνέχεια μετά και την εκκίνηση του νέου QE, αποτελεί τον βασικό “οδηγό” αυτής της εντυπωσιακής επίδοσης που συνεχίζει να σημειώνει η Ελλάδα και που έχει προκαλέσει αίσθηση στην επενδυτική κοινότητα.

Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η ενίσχυση των προοπτικών της χώρας το τελευταίο διάστημα, με την αναμενόμενη επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας μετά και την κίνηση της S&P όπου έφερε τη “βαθμολογία” της χώρας τρία σκαλοπάτια μακριά από την “επενδυτική” βαθμίδα, καθώς και την αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές στην οποία προχώρησε την περασμένη Παρασκευή ο οίκος DBRS, που σημαίνει πιθανότητα αναβάθμισης προσεχώς. Ήδη χθες ο αναλυτής της Fitch Μισέλ Ναπολιτάνο σημείωσε στο συνέδριο του Economist στην Κύπρο πως αν και είναι δύσκολο ωστόσο δεν είναι απίθανο η Ελλάδα να βρεθεί στην κατηγορία του investment grade σε 18 μήνες