Νομοσχέδιο ΑΕΙ: «Όχι» με αστερίσκους από Μετσόβειο και Πάντειο

Αρνητικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται στις Συγκλήτους των ελληνικών ΑΕΙ έναντι του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για τη λειτουργία των ιδρυμάτων, που είτε ζητούν περαιτέρω διαβούλευση, είτε απόσυρσή του.

Το κλίμα αυτό αποτυπώνουν οι σημερινές αποφάσεις των Συγκλήτων του ΕΜΠ και του Παντείου αλλά και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα, σήμερα συνεδρίασε η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αναμένεται το ψήφισμά της. Από τις αποφάσεις των Συγκλήτων προκύπτουν γενικά τα εξής:

  • Το νομοσχέδιο έχει διατάξεις που είναι θετικές αλλά και άλλες που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία.
  • Απορρίπτεται το νέο μοντέλο διοίκησης, και δη η προτεινόμενη εκλογή πρύτανη από το Συμβούλιο Διοίκησης που θα θεσμοθετηθεί.

Οι Σύγκλητοι του ΕΜΠ και του Παν. Κρήτης ζητούν περαιτέρω χρόνο διαλόγου – η διαβούλευση ολοκληρώνεται την Κυριακή 19 Ιουνίου -, και του Παντείου απόσυρσή του. Η Σύνοδος Πρυτάνεων αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Τρίτη 14/6 για να διατυπώσει τις θέσεις της, ωστόσο, σύμφωνα με το κλίμα που κατεγράφη στην συνεδρίασή της την περασμένη Τετάρτη, δεν αναμένεται διαφοροποίηση από το γενικό πνεύμα των αποφάσεων των τριών ιδρυμάτων. Ωστόσο, εάν η ηγεσία του υπ. Παιδείας κάνει δεκτό το αίτημα των ΑΕΙ να δώσει περισσότερο χρόνο στη διαβούλευση, αυτό θα σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή από τον Σεπτέμβριο με δεδομένη την θερινή διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου.

Πηγή: kathimerini.gr