Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε σε πλεονεκτική θέση για να ηγηθεί του ΝΑΤΟ

147

Η πρόσφατη οριστικοποίηση της ανανέωσης της θητείας της Ούρσουλα Φον ντερ  Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν από πλευράς του ΕΛΚ, έβγαλε από το κάδρο της διαδοχής Στόλτενμπεργκ την Γερμανίδα πολιτικό και πλέον οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για να είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ενώ οι ηγέτες των ολλανδικών κομμάτων δεν έχουν ακόμη επιλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας, μετά τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, ο απερχόμενος δέχεται όλο και περισσότερους υποστηρικτές για την πιθανή επόμενη θέση του.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει τον Ρούτε για να διαδεχθεί τον πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είναι επικεφαλής της Συμμαχίας από τον Νοέμβριο του 2014, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters στις 22 Φεβρουαρίου.

«Ο πρωθυπουργός Ρούτε έχει βαθιά κατανόηση της σημασίας της Συμμαχίας, είναι φυσικός ηγέτης και επικοινωνιολόγος και η ηγεσία του θα εξυπηρετήσει καλά τη Συμμαχία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε επίσης τον Ρούτε στις 22 Φεβρουαρίου, επικαλούμενη τα «σοβαρά διαπιστευτήριά του σε θέματα άμυνας και ασφάλειας για την ηγεσία του διατλαντικού οργανισμού».

«Ο Ρούτε χαίρει μεγάλου σεβασμού σε όλη τη Συμμαχία, έχει σοβαρά διαπιστευτήρια άμυνας και ασφάλειας και θα διασφαλίσει ότι η Συμμαχία παραμένει ισχυρή και έτοιμη να υπερασπιστεί και να αποτρέψει», δήλωσε αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου στον Guardian στις 22 Φεβρουαρίου.

Η αυξανόμενη υποστήριξη προς τον Ρούτε έρχεται μετά από αναφορές ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έχει εμποδίσει τη σημερινή πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να είναι αυτή η διάδοχος του Στόλτενμπεργκ.

Η εξέλιξη αυτή ώθησε τη Φον ντερ Λάιεν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δεύτερη φορά.

Με τον κύριο ανταγωνιστή του να έχει φύγει από τη μέση και προφανώς καμία κυβέρνηση να μην τηρεί τις προτιμήσεις που είχε δηλώσει προηγουμένως για την επιλογή μιας γυναίκας, ο Ρούτε φαίνεται πλέον να είναι το ξεκάθαρο φαβορί για τη θέση.

Θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ τον Οκτώβριο, σε μια κομβική στιγμή στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Ο επόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ θα πρέπει να διατηρήσει την υποστήριξη των μελών για την δαπανηρή άμυνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής, αποτρέποντας παράλληλα οποιαδήποτε κλιμάκωση που θα ανάγκαζε τη Συμμαχία να πολεμήσει με τη Μόσχα.

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι ο επόμενος ηγέτης θα πρέπει επίσης να κρατήσει ευχαριστημένο τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον επιδεικτικό Αμερικανό να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και να προβλέπεται να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, ο Τραμπ ασκεί κριτική στις χώρες που θεωρεί ότι δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη συλλογική άμυνα.

Ο Τραμπ τις θεωρεί ως ελεύθερους επαγγελματίες και έχει δηλώσει μάλιστα ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία «να κάνει ό,τι διάολο θέλει» σε τέτοιες χώρες.

Ο Ρούτε, αντίθετα, θεωρείται ένας επιδέξιος πολιτικός χειριστής, έχοντας ηγηθεί της χώρας του για 13 χρόνια και έχοντας επιβιώσει από πολλές κρίσεις και σκάνδαλα.

Οι επικριτές τον κατηγορούν ότι έχει εξυπηρετήσει την ατζέντα άλλων με αντάλλαγμα τη θέση του πρωθυπουργού, και υποστηρίζουν ότι πίεσε την Ολλανδία να υποστηρίξει περισσότερο την Ουκρανία προκειμένου να βελτιώσει τις δικές του πιθανότητες να ηγηθεί του ΝΑΤΟ.

Όταν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική, δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει έναν ρόλο υψηλού προφίλ στη διεθνή σκηνή και ανέφερε ότι μπορεί να γίνει καθηγητής πλήρους απασχόλησης.

Αργότερα, στις 28 Οκτωβρίου, ο Ρούτε παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε να βρει «πολύ ενδιαφέρον» να μπορέσει να «συνεισφέρει» στη Συμμαχία.

Πηγή: NewsFire.GR