Ο FAO ανησυχεί για την αυξανόμενη χρήση φυτοφαρμάκων

96

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) στη Μποτσουάνα, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων για τη διαχείριση παρασίτων, ζιζανίων και ασθενειών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να βλάψουν είδη που είναι απαραίτητα για την υγεία του οικοσυστήματος .

Μιλώντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φυτικής Υγείας στη Γκαμπορόνε, την πρωτεύουσα της Μποτσουάνα, τη Δευτέρα (13/5), η Lesedi Modo-Mmopelwa, βοηθός εκπρόσωπος του FAO, είπε ότι έως και 40 τοις εκατό των καλλιεργειών τροφίμων χάνονται κάθε χρόνο λόγω παρασίτων, ζιζανίων και ζιζανίων και ασθένειες. «Αυτό δεν επηρεάζει μόνο την οικονομία, αλλά επηρεάζει επίσης σοβαρά την επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια της χώρας, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες στις αγροτικές κοινότητες που εξαρτώνται κυρίως από τη γεωργία».

Σύμφωνα με την Modo-Mmopelwa, η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες βλάπτουν επίσης την υγεία των φυτών και καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα, ενώ δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για παράσιτα και ασθένειες, προκαλώντας την εμφάνιση τους σε αόρατες περιοχές.

Τόνισε ότι η χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να αυξηθεί ως απάντηση στην εξάπλωση ασθενειών, θέτοντας σε κίνδυνο τους επικονιαστές, τους φυσικούς εχθρούς των παρασίτων και τους κρίσιμους οργανισμούς για ένα υγιές οικοσύστημα.

«Είναι επομένως ζωτικής σημασίας η διασυνοριακή προστασία της υγείας των φυτών προωθώντας την παγκόσμια συνεργασία και τα διεθνή πρότυπα, όπως τα Διεθνή Πρότυπα για Φυτοϋγειονομικά Μέτρα», είπε.

Η Μποτσουάνα είναι συνδεδεμένη με τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Φυτών (IPPC), η οποία επιδιώκει να προστατεύσει τα φυτά, τα γεωργικά προϊόντα και τους φυσικούς πόρους του κόσμου από τα παράσιτα των φυτών. Η IPPC έχει δημιουργήσει το Africa Phytosanitary Program (APP), το πρώτο φυτοϋγειονομικό πρόγραμμα της ηπείρου, το οποίο στοχεύει να βοηθήσει και τις 54 αφρικανικές χώρες να αποφύγουν και να ελέγξουν τα φυτικά παράσιτα.

Η APP, μια πενταετής πρωτοβουλία της IPPC που υλοποιείται σε συνεργασία με τον FAO και την Αφρικανική Ένωση, έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους Αφρικανικούς Εθνικούς Οργανισμούς Προστασίας Φυτών (NPPOs) να παρακολουθούν αποτελεσματικά, αποτελεσματικά και γρήγορα και τελικά να ανταποκρίνονται και να ανακάμπτουν από τα παράσιτα των φυτών. και ασθένειες κανονιστικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής σημασίας. Η πιλοτική φάση του APP περιλαμβάνει 11 αφρικανικές χώρες.

Ο ΟΗΕ όρισε την 12η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Φυτικής Υγείας. Είναι μια ημερίδα που διοργανώνεται από τη Γραμματεία της IPPC και τον FAO. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με θέμα «Υγεία των φυτών, ασφαλές εμπόριο και ψηφιακή τεχνολογία».