Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει τις επείγουσες ανάγκες διατήρησης της θάλασσας

160

Τα Ηνωμένα Έθνη γιόρτασαν την Παρασκευή την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Ιουνίου, στην έδρα τους στη Νέα Υόρκη.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ένα βίντεο με το θέμα της ημέρας, προτρέποντας για άμεση δράση ενάντια στον εφησυχασμό μιας στάσης «εκτός οπτικής γωνίας, εκτός νου».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εξέδωσε μια δήλωση υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του ωκεανού στη διατήρηση της ζωής στη Γη και τόνισε τα ανθρωπογενή προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Η κλιματική αλλαγή πυροδοτεί την άνοδο των θαλασσών και απειλεί την ίδια την ύπαρξη μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών και των παράκτιων πληθυσμών», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Επίσης, αναφέρθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις της οξίνισης των ωκεανών στους κοραλλιογενείς υφάλους και πώς η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας έχει οδηγήσει σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Η υπεραλίευση και άλλες επιζήμιες πρακτικές επιταχύνουν την καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων του κόσμου.

Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε για συλλογική προσπάθεια μεταξύ των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, των επενδυτών, των επιστημόνων και των κοινοτήτων «για την υπεράσπιση των ωκεανών μας».

Ο Ντένις Φράνσις, πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρευρέθηκε στην εκδήλωση και μοιράστηκε τις ανησυχίες του για την επιδείνωση της κατάστασης των ωκεανών.

Υπογράμμισε τη σημασία της αναστροφής της ζημιάς σε αυτόν τον ουσιώδη πόρο, δηλώνοντας, «Υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά να μάθουμε για τους ωκεανούς — και, σημαντικό, να αντιστρέψουμε τη ζημιά που προκαλείται στον πολύτιμο πόρο σωτηρίας μας».

Απηχώντας το κάλεσμα του αρχηγού των Ηνωμένων Εθνών, ο Φραγκίσκος τόνισε την ανάγκη να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την υποστήριξη και την προώθηση της δράσης στον ωκεανό, τη δημιουργία ικανότητας σε αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη και την προώθηση καινοτόμων λύσεων χρηματοδότησης που οδηγούν τον μετασχηματισμό και αυξάνουν την ανθεκτικότητα.

Και οι δύο ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών τόνισαν τον ζωτικό ρόλο του ωκεανού στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καλώντας για μια κοινή προσπάθεια για «διόρθωση της πορείας — και εκ νέου δέσμευση για βιώσιμη διαχείριση των πολύτιμων πόρων του ωκεανού — ώστε να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητά τους διαγενεακώς».

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του ΟΗΕ (UNESCO) συνέβαλε επίσης στον διάλογο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα δημοσιεύοντας μια έκθεση για την κατάσταση του ωκεανού, η οποία πιέζει τους πολιτικούς να εξετάσουν “τον ωκεανό που χρειαζόμαστε για το μέλλον που θέλουμε”.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τις αυξανόμενες απειλές για τη θαλάσσια ζωή, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά θέρμανσης των ωκεανών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και ότι τα παράκτια είδη ασφυκτιούν από τα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου.

Η έκθεση της UNESCO υποστηρίζει την ενίσχυση του αλφαβητισμού των ωκεανών για τη βελτιστοποίηση των πόρων, την επιτάχυνση της αλλαγής συμπεριφοράς και τη βελτίωση της εφαρμογής των προγραμμάτων διατήρησης των ωκεανών και των πρακτικών βιωσιμότητας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η εξέχουσα θαλάσσια βιολόγος και ωκεανογράφος Sylvia Earle τόνισε τη σημασία της κοινής χρήσης της ανάγκης προστασίας των ωκεανών παγκοσμίως, η οποία μπορεί να καταλύσει ουσιαστικές ενέργειες για τη διατήρηση τόσο της θαλάσσιας όσο και της παράκτιας άγριας ζωής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών είναι μια διεθνής ημέρα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 8 Ιουνίου. Τον Δεκέμβριο του 2008, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε μια δήλωση για την επίσημη αναγνώριση της ημέρας. «Ξύπνα νέα βάθη» είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών 2024.