O πόλεμος των τανκς του Σολτς: Η γερμανική ατολμία στο ουκρανικό μέτωπο φέρνει θύελλα αντιδράσεων

228

Κατηγορίες για αθέτηση υποσχέσεων και διάδοση ψευδών ειδήσεων. Κριτική από τις τάξεις του ίδιου του κυβερνητικού συνασπισμού. Και ένας καγκελάριος που υπερασπίζεται την πορεία του με αναφορές στον αυτοκράτορα Γουλιέλμο Β’.

Με άλλα λόγια: Άλλη μια εβδομάδα από την αμφιταλαντευόμενη πολιτική του Όλαφ Σολτς σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος αρνείται σταθερά να επισκεφθεί το Κίεβο ή ακόμη και να λέει ότι θέλει η Ουκρανία να «κερδίσει» τον πόλεμο, δέχθηκε σφοδρά πυρά από τον Μάρτιο επειδή διστάζει να παραδώσει τανκς στην Ουκρανία. Όταν ο Σολτς τον περασμένο μήνα υπέκυψε στις πιέσεις και συμφώνησε να στείλει μερικά βαριά όπλα, εξέπληξε τους Ουκρανούς, τους συμμάχους και τους ειδικούς με την απόφασή του να παράσχει αντιαεροπορικά άρματα μάχης, τα οποία δεν είχε ζητήσει το Κίεβο, ενώ συνέχισε να καθυστερεί την παράδοση των αρμάτων μάχης, τα οποία Ουκρανία προέτρεπε τη Δύση να της στείλει.

Η τελευταία επίπληξη του Σολτς ήρθε αυτή την εβδομάδα από τον Πολωνό Πρόεδρο Andrzej Duda, ο οποίος κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, η οποία μόλις εισήλθε στον τέταρτο μήνα πολέμου. Η Πολωνία δώρισε πάνω από 200 δικά της τανκς σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία και βασιζόταν στη Γερμανία για να τα αντικαταστήσει με σύγχρονα γερμανικά αντίστοιχα, είπε ο Ντούντα, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο δεν τήρησε τη δέσμευσή του να το πράξει.

Η απροθυμία του Σολτς να παραδώσει τα όπλα έχει επίσης πυροδοτήσει την κριτική από το εσωτερικό του κυβερνώντος συνασπισμού του, που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες της καγκελαρίου, τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

«Η κριτική της Πολωνίας είναι κατανοητή», δήλωσε ο Anton Hofreiter, βουλευτής των Πρασίνων και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag. «Η Γερμανία έχει μια άσχημη φήμη στην ΕΕ ούτως ή άλλως, επειδή συντονιζόμαστε πολύ λίγο με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Πρέπει επειγόντως να εργαστούμε για αυτό».

Η πίεση στη Γερμανία αυξάνεται περαιτέρω καθώς ο ουκρανικός στρατός αγωνίζεται τις τελευταίες ημέρες να περιορίσει μια νέα ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς, η οποία πυροδότησε νέες εκκλήσεις για παροχή περισσότερης υποστήριξης.

Τι τανκς παραδίδει η Γερμανία στην Ουκρανία

Παρ’ όλες τις επικρίσεις, είναι επίσης αλήθεια ότι η Γερμανία ενίσχυσε πρόσφατα την υλική της υποστήριξη.

Το Βερολίνο υποσχέθηκε αυτή την εβδομάδα να στείλει ένα πρώτο σύνολο 15 αντιαεροπορικών αρμάτων Gepard στην Ουκρανία έως τα τέλη Ιουλίου και να εκπαιδεύσει ουκρανικά πληρώματα αρμάτων μάχης. Οι Γερμανοί δεσμεύτηκαν επίσης να παρέχουν άλλα 15 οχήματα μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Παρόλο που αυτά τα τανκς παροπλίστηκαν πριν από περίπου 12 χρόνια… Oι ειδικοί λένε ότι εξακολουθούν να είναι τελευταίας τεχνολογίας όσον αφορά τον εντοπισμό εχθρικών αεροσκαφών ή ελικοπτέρων που πλησιάζουν και την εξουδετέρωσή τους με τα δύο κανόνια των 35 χιλιοστών του τανκ. Αυτά τα κανόνια μπορούν επίσης να κατευθυνθούν σε επίγειους στόχους για να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε πεζικά ή ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα.

Πολιτικά, η παράδοση Gepard είναι επίσης σημαντική, επειδή η Γερμανία θα γινόταν ο πρώτος σύμμαχος που θα παραδώσει σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης στην Ουκρανία. Αν και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν ήδη στείλει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού όπως το M113, το Gepard – με το σύστημα ραντάρ υψηλής τεχνολογίας και ανίχνευσης στόχων ανήκει σε διαφορετική κατηγορία…

Μέχρι στιγμής, η Γερμανία μπορούσε να εγγυηθεί την παροχή μόνο 59.000 σφαιρών. Δεδομένου ότι ένα μεμονωμένο Gepard μπορεί να εκτοξεύσει έως και 1.100 σφαίρες ανά λεπτό, αυτό ακούγεται σαν ένας πολύ μικρός αριθμός. Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, λέει ότι το Gepard χρειάζεται μόνο να πυροβολεί με σύντομες βόλες, οι οποίες υπολογίζονται από το ενσωματωμένο ηλεκτρονικό σύστημα, και επομένως η πραγματική ποσότητα των απαιτούμενων πυρομαχικών μειώνεται. Το Βερολίνο υποστηρίζει επίσης ότι η απλή παρουσία των αρμάτων μάχης Gepard στην Ουκρανία θα είχε «αποτρεπτικό αποτέλεσμα» στην εχθρική αεροπορία.

Όπως και άλλες δυτικές χώρες, η Γερμανία δεσμεύτηκε επίσης να υποστηρίξει την Ουκρανία με πυροβολικά, τα οποία μπορούν να προσθέσουν πολύτιμη στρατιωτική υποστήριξη στη δύσκολη μάχη στα ανατολικά της χώρας. Οι Γερμανοί στρατιώτες εκπαιδεύουν επί του παρόντος Ουκρανούς στρατιώτες στο Panzerhaubitze 2000, το οποίο είναι, όπως το Gepard, ένα εξελιγμένο όπλο που μπορεί να πυροβολήσει στόχους σε μεγάλη απόσταση και στη συνέχεια να αλλάξει γρήγορα τη θέση του, καθιστώντας πιο δύσκολο για τον εχθρό να επιτεθεί στη μονάδα πυροβολικού.

Ωστόσο, η δέσμευση της Γερμανίας για το Panzerhaubitze δεν ήρθε οικειοθελώς. Αντίθετα, αναγκάστηκε από μια προηγούμενη ολλανδική ανακοίνωση να παραδώσει πέντε από τα Howitzer. Εφόσον οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι απαιτούνται 12 πυροβόλα για να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, μια άλλη χώρα έπρεπε να παραδώσει τα υπόλοιπα επτά Howitzer για να πετύχει η συμφωνία. Το Βερολίνο αρχικά ήλπιζε η Ιταλία να προχωρήσει, αλλά τελικά συμφώνησε να κάνει «λίγο περισσότερα από ό,τι θα ήταν διαφορετικά», όπως είπε ο Σολτς την περασμένη εβδομάδα.

Γιατί ο Σολτς είναι τόσο διστακτικός

Ο καγκελάριος έχει υποστηρίξει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες σε συζητήσεις παρασκηνίου με δημοσιογράφους ότι δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη του Γουλιέλμου Β’, του τελευταίου Γερμανού αυτοκράτορα, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μοιραία παρακμή της Ευρώπης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1914.

Αν και οι ιστορικοί διαφωνούν σχετικά με το αν η σημερινή γεωπολιτική κατάσταση μπορεί να συγκριθεί καθόλου με το 1914, τα σχόλια του Σολτς, ο οποίος είχε ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου, υπογραμμίζουν την ανησυχία του ότι η υπερβολική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στοιχειωμένοι από το παρελθόν των ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στη Ρωσία, οι Γερμανοί αξιωματούχοι φοβούνται επίσης ένα πιθανό σενάριο στο οποίο τα γερμανικά τανκς θα μπορούσαν — ακούσια ή όχι — να πυροβολήσουν στόχους στο ρωσικό έδαφος.

«Δεν θα κάνουμε τίποτα που θα έκανε το ΝΑΤΟ ως συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο», είπε ο Σολτς την Πέμπτη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, επαναλαμβάνοντας αυτό που έχει γίνει το μάντρα του από την αρχή του πολέμου.

Τέτοιες επιφυλάξεις καθιστούν απίθανο ο Σολτς να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Marder ή Leopard για την Ουκρανία στο άμεσο μέλλον, εκτός εάν ερχόταν κάποια απόφαση των ΗΠΑ ή άλλων συμμάχων να προμηθεύσει τους Ουκρανούς σύγχρονα δυτικά τανκς.

Η λογική του Σολτς εξηγεί επίσης γιατί, όταν πιέστηκε από τους συμμάχους τον περασμένο μήνα να παράσχει ενίσχυση, επέλεξε να παραδώσει το τανκ Gepard, το οποίο οι Γερμανοί αξιωματούχοι βλέπουν περισσότερο ως αμυντικό μέσο και λιγότερο πιθανό να τροφοδοτήσει μια επιθετική επιχείρηση κατά της Ρωσίας.

«Το άρμα Gepard είναι πολύ κατάλληλο για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας αυτή την εβδομάδα.

Με άλλα λόγια, αν η Ουκρανία θέλει να κερδίσει πραγματικά τον πόλεμο, η Ουκρανία πρέπει αλλού την προσοχή της και όχι στο Βερολίνο.

*Με πληροφορίες από το Politico