Ο Τζο Μπάιντεν προωθεί καλοκαιρινή αναστολή φόρου στη βενζίνη για να πέσουν οι τιμές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να ζητήσει την Τετάρτη από το Κογκρέσο να ανασταλεί προσωρινά ομοσπονδιακός φόρος στα καύσιμα, σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του το απόγευμα της Τετάρτης, ο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να άρει τον ομοσπονδιακό φόρο φόρο ύψους περίπου 18 σεντς ανά γαλόνι βενζίνης και 24 σεντς ανά γαλόνι ντίζελ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου -λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του φθινοπώρου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ζητήσει επίσης από τις πολιτείες να αναστείλουν τους δικούς τους φόρους.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη μάχη για να κάνει το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναστολή. Ενώ η κυβέρνηση και ορισμένοι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου συζητούσαν επί μήνες ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται ευρέως και έχουν κατηγορήσει τη διοίκηση Μπάιντεν ότι υπονομεύει την ενεργειακή βιομηχανία.

Ακόμη και μέλη των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, έχουν εκφράσει ανησυχία ότι οι εταιρείες θα απορροφήσουν μεγάλο μέρος των περικοπών, αφήνοντας ελάχιστα για τους καταναλωτές.

Ο κ. Μπάιντεν θα απαιτήσει από τις εταιρείες να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές επωφελούνται από το μορατόριουμ στον ομοσπονδιακό φόρο, είπαν αξιωματούχοι, αν και δεν διευκρίνισαν πώς θα μπορούσε να το κάνει.

Η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ ήταν στα 4,98 δολάρια ανά γαλόνι τη Δευτέρα, αφού ξεπέρασε τα 5 δολάρια αυτόν τον μήνα. Οι τιμές του πετρελαίου και των διυλισμένων καυσίμων έχουν αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών στις ΗΠΑ, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, των κυρώσεων που ακολούθησαν, καθώς και της ανάκαμψης στη χρήση ενέργειας μετά την πανδημία του κορωνοϊού.