Οι όμιλοι τροφίμων και εμπορίου που αποφάσισαν να παραμείνουν στη Ρωσία παρά τις μαζικές αποχωρήσεις

275

Την ώρα που κολοσσοί ηλεκτρονικών καταναλωτικών ειδών (Samsung Electronics, Apple), αναψυκτικών και ζύθου (PepsiCo, Coca-Cola, Heineken), μαζικής εστίασης (Starbucks, McDonald’s) αλλά και ένδυσης (Ιnditex) «παγώνουν» τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, άλλoι παραμένουν εκεί. Ανάμεσά τους όμιλοι τροφίμων (Nestle, Danone) και καταναλωτικών ειδών (Unilever, Procter & Gamble), οι οποίοι τονίζουν πως οι Ρώσοι εξαρτώνται από τα προϊόντα τους, αλλά και τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ (UniCredit, SocGen, Citi), οι οποίες τελούν εν αναμονή και εξετάζουν τα επόμενα βήματά τους. Ο σχετικός κατάλογος καταρτίστηκε από τον καθηγητή Διοίκησης Επιχειρήσεων του αμερικανικού Πανεπιστημίου Γέιλ, Τζέφρι Σόνενφελντ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Τhe New York Post. Mέσω των κοινωνικών δικτύων ασκούνται τεράστιες πιέσεις στους προαναφερθέντες κολοσσούς να αποχωρήσουν από τη Ρωσία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται μήνυμα στο Τwitter, όπου χρήστης επισημαίνει ότι «Τα McDonald’s και η Pizza Hut (η οποία ανήκει στην PepsiCo) λένε πως θα παραμείνουν στη Ρωσία, μια επιλογή ανήθικη, γι’ αυτό και πρέπει να τους μποϊκοτάρουμε».

Αυτό είχε γραφτεί προ της εξόδου των ανωτέρω. Ο κ. Σόνενφελντ τονίζει ότι η δυσφήμηση ανάμεσα στο αμερικανικό καταναλωτικό κοινό όσων επιχειρήσεων διατηρούν την παρουσία τους στη Ρωσία είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη συμπεριφορά τους σε θέματα κλίματος, δικαιωμάτων ψήφου ή μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής. Εντούτοις, εταιρείες μαζικών αγαθών δεν επιδιώκουν να τιμωρήσουν τους καθημερινούς ανθρώπους στη Ρωσία, οι οποίοι δεν επηρεάζουν τις πράξεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αναφέρει το Ρόιτερς. Λόγου χάριν, η Fast Retailing, μητρική της εταιρείας ένδυσης Uniqlo, δηλώνει ότι θέλει να συνεχίσει να προσφέρει στους Ρώσους πολίτες πρόσβαση σε φθηνό ρουχισμό.

Οι φόροι, που η τελευταία καταβάλλει, αντιστοιχούσαν στο 1,4% του ρωσικού προϋπολογισμού του 2020, βάσει υπολογισμών του Ρόιτερς. Οι Procter & Gamble και Unilever, χωρίς διαφημίσεις και νέες κεφαλαιακές επενδύσεις, θα παραμείνουν στη Ρωσία. Παρόμοια στάση κρατάει και η Nestle, ενώ η Mondelez International, που παρασκευάζει, μεταξύ άλλων, τις σοκολάτες Cadbury, και η Kimberly-Clark με τις πάνες Huggies δεν ανακοίνωσαν σχέδια μείωσης της παραγωγής τους. Ο πανεπιστημιακός Τζέφρι Σόνενφελντ υπογραμμίζει: «Πιστεύω πως σήμερα θα κάνουν πιο πολλά από χθες, διότι είναι λάθος να προσπαθούν να μειώσουν τη βλάβη για τους ανθρώπους στη Ρωσία, εξακολουθώντας να τους προμηθεύουν τα βασικά – δεν υπάρχει μέση λύση».

Η γαλλική Renault, η οποία ελέγχει τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz, δεν έχει κινητοποιηθεί. Παρούσα παραμένει στη χώρα και η γιγαντιαία ενεργειακή ΤotalEnergies, η οποία έχει το 19% στην πετρελαϊκή Novatek και μέχρι στιγμής, όπως παρατηρεί το Ρόιτερς, αρνείται να διευκρινίσει τι θα κάνει με αυτό προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Εμανουέλ Μακρόν. Στον κατάλογο όσων παραμένουν στη Ρωσία μέχρι νεωτέρας συγκαταλέγονται ακόμη οι εταιρείες ελαστικών Pirelli και Caterpillar, τροφίμων και λιπασμάτων Cargill, ο ιταλικός οίκος μόδας Ferragamo, τα ξενοδοχεία Hyatt και Marriott, Hilton και Intercontinental, οι όμιλοι τροφίμων και γλυκισμάτων Κraft-Heinz και Μars κ.ά.

Πηγή: kathimerini.gr