Οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν ότι το Ισραήλ καταστρέφει αρχαιολογικούς χώρους στη Γάζα

177

Σε κατάσταση σοκ, η Samiha al-Aqqad, 86χρονη μητέρα οκτώ παιδιών, κοίταξε με έκπληξη τους σωρούς ερειπίων που έμοιαζαν με ανάχωμα, μόλις και μετά βίας αναγνώριζε τα απομεινάρια του κάστρου Barquq. ιστορική τοποθεσία στο Χαν Γιουνίς, που καταστράφηκε από τον ισραηλινό στρατό σε ένα απλό σωρό από συντρίμμια.

“Πριν από λίγους μήνες, είχαμε το κάστρο Barquq, το οποίο ήταν ένα ουσιαστικό και αρχαίο ορόσημο της πόλης Χαν Γιουνίς. Έδειχνε την παρουσία πολιτισμού, κληρονομιάς και κουλτούρας στην πόλη μας σε όλη την ιστορία”, είπε η ηλικιωμένη Παλαιστίνια στο Xinhua.

«Δυστυχώς», παραπονέθηκε, «το Ισραήλ το κατέστρεψε και ό,τι ήταν παλαιστινιακό στην πόλη μας. Μέσα σε μια νύχτα, αυτό το κάστρο και όλες οι γειτονιές της πόλης μας μετατράπηκαν σε τίποτε άλλο από μαζική καταστροφή».

Το Κάστρο Barquq δημιουργήθηκε το 1387 από τον πρίγκιπα Younis Duadar κατόπιν αιτήματος του σουλτάνου Barquq, ενός από τους Μαμελούκους σουλτάνους της αραβο-ισλαμικής εποχής και ιδρυτή του κράτους Burj Mamluk.

Κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού μεταξύ Δαμασκού και Καΐρου, των δύο εξέχων πόλεων του κρατιδίου Μπουρτζ των Μαμελούκων, χτίστηκε για να χρησιμεύσει ως τόπος ανάπαυσης και σημείο συνάντησης για εμπόρους και ταξιδιώτες.

«Για πολλές δεκαετίες ερχόμαστε εδώ με τους γονείς και τα εγγόνια μας για να τους πούμε την ιστορία μας… Δυστυχώς, όλα έχουν τελειώσει τώρα», είπε.

«Γιατί το Ισραήλ επιμένει να καταστρέφει όλη την παρουσία και την ύπαρξή μας στη γη μας», ρώτησε ο al-Aqqad, ξεσπώντας σε κλάματα.

Στεκόμενος δίπλα στο Μεγάλο Τζαμί Al-Omari στην πόλη, το οποίο επίσης καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο Jamal Abu Kamil, ένας Παλαιστίνιος με έδρα τη Γάζα, έθεσε το ίδιο ερώτημα.

Ο 42χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών ήταν μάρτυρας πολλών συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Γάζα από το 2008. «Δεν έχουμε γίνει μάρτυρες ενός τέτοιου ισραηλινού πολέμου που κατέστρεψε τα πάντα στη Γάζα… Δεν είναι μόνο εναντίον της Χαμάς, αλλά είναι εναντίον μας ιστορία και ύπαρξη», είπε.

Το Μεγάλο Τζαμί Al-Omari, έκτασης 1400 τετραγωνικών μέτρων, ήταν αρχικά ρωμαϊκός ναός. Μετατράπηκε σε ρωμαϊκή εκκλησία κατά τη βυζαντινή εποχή και αργότερα μετατράπηκε σε τζαμί μετά την ισλαμική κατάκτηση.

Το 1291, αναβαθμίστηκε σε Μεγάλο Τζαμί της πόλης από τους Μαμελούκους. Η ανακαίνιση του τζαμιού ολοκληρώθηκε το 2004.

“Από παιδί, έκανα τις προσευχές της Παρασκευής και όλες τις προσευχές Tarawih κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού σε αυτό το αρχαίο τζαμί. Εδώ, συνήθιζα να σκιαγραφώ την ιστορία και τον ισλαμικό πολιτισμό ανάμεσα στα πλήθη των πιστών. Αυτό το μέρος έχει ένα ξεχωριστό ιστορικό άρωμα που μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι που ζήστε σε αυτή τη γη», θυμάται ο Abu Kmail.

Ο Haitham Saba, ένας Χριστιανός με έδρα τη Γάζα, μοιράστηκε την ίδια θλίψη.

Για να γλιτώσει από τον έντονο ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη της Γάζας, ο 39χρονος πατέρας, μαζί με την οικογένειά του και αρκετούς Χριστιανούς, αναζήτησαν καταφύγιο στην Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, μια ελληνορθόδοξη εκκλησία που θεωρούνταν η παλαιότερη της πόλης.

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε ένα από τα εξωτερικά κτίρια της εκκλησίας, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες, συμπεριλαμβανομένων των συγγενών του Saba.

«Τότε, το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι στόχευε ένα μέρος δίπλα στην εκκλησία, αλλά ο στρατός του χτύπησε σκόπιμα την εκκλησία και κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της», είπε ο Saba στο Xinhua. «Το Ισραήλ έχει επιτεθεί εσκεμμένα στην παλαιστινιακή ιστορία, είτε χριστιανική είτε μουσουλμανική».

Το Κάστρο Μπαρκούκ, το Τζαμί Ομάρι και η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι μεταξύ των 200 αρχαιολογικών και ιστορικών τοποθεσιών που καταστράφηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς.

“Ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στους ιστορικούς μας χώρους και έκλεψε χιλιάδες αντικείμενα που βρίσκονταν στους αρχαιολογικούς χώρους και τα καταστήματα”, ανέφερε ο Fadel Al-Otl, ένας Παλαιστίνιος ειδικός αρχαιοτήτων με έδρα τη Γάζα.

Ωστόσο, παραπονέθηκε, «Δεν έχουμε τίποτα για να προστατευτούμε από την ισραηλινή επιθετικότητα ενάντια στην ύπαρξη και τη ζωή μας».

Πηγή: Πρακτορείο Xinhua