Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες για 18η ημέρα – Πάνω από 2,5 εκατ. πρόσφυγες έχουν φύγει από τη χώρα

292

Όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις μάχες να κλιμακώνονται για 18η μέρα σε πολλά μέτωπα, τόσο επιδεινώνεται και η ανθρωπιστική κρίση που έχει αυτός προκαλέσει. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες λέει ότι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά, έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία. Κάθε ημέρα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας ιστορίες, μικρά προσωπικά δράματα. Οικογένειες χωρίζονται, άνθρωποι ξεριζώνονται, ενώ κάποιοι από αυτούς πέφτουν και θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης, αφότου έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα. Ενδεικτική, η φρικαλέα υπόθεση μιας νεαρής γυναίκας από την Ουκρανία που ζήτησε καταφύγιο στην Πολωνία. Εκεί τη βίασε ένας άνδρας που υποτίθεται θα της παρείχε στέγη και ασφάλεια.

Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται η Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται παραπάνω από μια εβδομάδα. Τουλάχιστον 1.582 πολίτες έχουν σκοτωθεί μονάχα εκεί. Εικόνα καταστροφής δίνει η Μαριούπολη, μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού, στην ανατολική πλευρά της πόλης. Από χθες το απόγευμα διεξάγονται μάχες μέσα στην πόλη, με τους άμαχους να βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά. Η Μαριούπολη είναι πλήρως αποκομμένη και οι πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα προέρχονται από τις ουκρανικές δυνάμεις και το ρωσικό επιτελείο. Οι επικοινωνίες έχουν διαποπεί, δεν υπάρχουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα και εκφράζονται φόβοι ότι η ανθρωπιστική καταστροφή είναι απερίγραπτη.

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν χθες, αποτύπωσαν ένα ρωσικό τανκ σε δρόμο στα προάστια της Μαριούπολης να βάλλει κατά μίας πολυκατοικίας. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών και το τζαμί του “Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς” που φιλοξενούσε εκατοντάδες αμάχους, βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη. Την είδηση αυτή ήρθε όμως να διαψεύσει η Τουρκία, κατηγορώντας μάλιστα την τουρκικής καταγωγής Ουκρανή υφυπουργό Εξωτερικών για «προβοκάτσια» και «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Υπήρξε μάλιστα και σχετική δήλωση του προέδρου του συλλόγου που είναι αρμόδιος για το τζαμί. «Οι αναφορές ότι το τζαμί του βομβαρδίστηκε είναι ψευδείς. Οι βόμβες έπληξαν περιοχή 700 μέτρων απόσταση από το τζαμί. Το τζαμί είναι ένα τετραώροφο οπλισμένο σκυρόδεμα και πολύ συμπαγής κατασκευή. Τούρκοι πολίτες και οι συγγενείς τους βρίσκονται σε τζαμιά». Τουρκάλα δημοσιογράφος έσπευσε μάλιστα να συμπληρώσει το εξής: «Μην δίνετε αξιοπιστία σε ψευδείς ειδήσεις που στοχεύουν στην αύξηση του φόβου και του πανικού στους Τούρκους πολίτες. Υπήρχε είδηση ότι το τζαμί έχει βομβαρδιστεί από το πρωί. Δεν υπάρχει ούτε μία εικόνα, φωτογραφία, βίντεο. Δημοσιεύουν την εικόνα του τζαμιού Sağlam και τη μοιράζονται».

Κανείς πάντως δεν φαίνεται να διαψεύσει ότι μέσα στο βράδυ, ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το μοναστήρι Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογκίρσκ, στην περιοχή του Ντονιέτσκ. Την είδηση γνωστοποίησε σε ανάρτησή της στο Telegram, η ουκρανική συνοριοφυλακή. Το μοναστήρι χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Τη στιγμή της επίθεσης, φιλοξενούσε 520 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 200 παιδιά. Ο επικεφαλής μη κυβερνητικής Οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην περιοχή, ανέφερε ότι τα πυρά έπληξαν τον  γυναικωνίτη. Παράλληλα, τουλάχιστον οκτώ ρωσικοί πύραυλοι φέρεται να έπληξαν και το Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας (IPSC),μια μεγάλη στρατιωτική βάση, κοντά στην πόλη Λβιβ. Το IPSC, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από την Λβιβ, ιδρύθηκε το 2007 και εκεί εκπαιδεύονται οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, κυρίως για ειρηνευτικές αποστολές.

Σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχεται και το εξίσου στρατηγικής σημασίας λιμάνι Μικολάιβ του ουκρανικού νότου.

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο διέψευσε δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου που φέρουν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, να συμβουλεύει  τον Ουκρανό πρόεδρο να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου. Παρόλα αυτά, ο ουκρανός προεδρος εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Ζελένσκι σε νέο του διάγγελμα είπε πώς «αν ο Πούτιν θέλει να καταλάβει το Κίεβο θα πρέπει να ισοπεδώσει την πόλη». Σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές, αυτό ακριβώς ενδέχεται να συμβεί: «Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν το Κίεβο χωρίς να καταστρέψουν μεγάλο μέρος της πόλης».

Όπως και να έχει, μετά τη Μαριούπολη, σφίγγει ο κλοιός στο Κίεβρο. Πρόκειται για τη «μητέρα των μαχών». Εκεί, στην έκταση των 840 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμού 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων υπολογίζεται ότι θα λάβει χώρα ένας ανευ προηγούμενου ανταρτοπόλεμος. Οι χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής, λιγότερα από 25 χιλιόμετρα από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Συγχρόνως, στέλνεται όλο και μεγαλύτερη δυτική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Η νέα βοήθεια των ΗΠΑ εγκρίθηκε λίγες ώρες νωρίτερα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. “Αυτή περιλαμβάνει αντιτεθωρακισμένα, αντιαεροπορικά συστήματα και φορητά όπλα”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Από την πλευρά της Μόσχας και δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ, τα όπλα που στέλουν οι Δυτικοί στην Ουκρανία μπορεί να γίνουν στόχοι του ρωσικού στρατού. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας προειδοποίησε για άφιξη ξένων μισθοφόρων, βιολογικών όπλων ακόμη και για πυρηνική καταστροφή, καθώς η κυβέρνησή του υποστηρίζει το Κρεμλίνο στην επίθεσή του στη γειτονική Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε πως τουλάχιστον 16.000 μισθοφόροι κυρίως από τη Μέση Ανατολή, θέλουν να πολεμήσουν στο ουκρανικό μέτωπο, ενισχύοντας τη Ρωσια. Η εμπλοκή ξένων δυνάμεων και στις δύο πλευρές φαίνεται να περιπλέκει επικίνδυνα την ήδη εύθραυστη κατάσταση.