«Πράσινο» φως για τον εμβολιασμό των 16άρηδων μόνο με Pfizer

283

Η συζήτηση άνοιξε μετά τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ανά τον κόσμο.

 

Με τον μέσο όρο ηλικίας των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού να έχει πέσει στα 27 έτη, υπέρ του εμβολιασμού των ανηλίκων μεταξύ 16 και 17 ετών προσανατολίζεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία ενδέχεται να δώσει το «πράσινο φως» ακόμη και σήμερα ή τουλάχιστον αύριο, Τρίτη.

Μέχρι στιγμής, είναι ανοιχτοί οι εμβολιασμοί για τους πολίτες 18 και άνω. Με την απόφαση αυτή της Επιτροπής, οι 16άρηδες και 17άρηδες θα μπορούν να εμβολιαστούν μόνο με το σκεύασμα της Pfizer.

Τα ραντεβού αναμένεται να ανοίξουν αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις και ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός.

Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί και στον εμβολιασμό εφήβων που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, οι εμβολιασμοί μπορεί να ξεκινούν και από την ηλικία των 15 ετών.

Η συζήτηση για επίσπευση του εμβολιασμού των εφήβων άνοιξε μετά τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ανά τον κόσμο. Το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού αναμένεται να κυριαρχήσει στη χώρα μας από τα μέσα Αυγούστου. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και χτυπάει τους ανεμβολίαστους: ειδικά δηλαδή τα παιδιά, τους έφηβους και τους νέους που λόγω της προτεραιότητας του εμβολιασμού δεν έχουν κάνει ακόμη το πολυπόθητο τσίμπημα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει έγκριση μόνο στο εμβόλιο της Pfizer/BioΝΤech για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών, με αρκετές χώρες πάντως να χαράσσουν τη δική τους πολιτική όσον αφορά στο ζήτημα του εμβολιασμού των ανηλίκων.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι σε πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ παρατηρήθηκαν περιπτώσεις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε νέους και αθλητικούς ανθρώπους μετά από εμβόλια mRNA. Αν και δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένες ηλικίες, τα περιστατικά αυτά είναι πάνω από χίλια και αφορούν σε έφηβους και νεαρούς, εμφανίστηκαν δε μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση.

Η αρχή θα γίνει με τους μαθητές Λυκείου

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εισηγηθεί τον εμβολιασμό των εφήβων, είναι όμως κάτι για το οποίο εκφραζόμαστε θετικά», ξεκαθάρισε νωρίτερα σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια εξήγησε ότι η σκέψη της επιτροπής είναι κυρίως στα παιδιά του Λυκείου για τους εξής λόγους:

  • πρώτον, μεταδίδουν τον ιό περισσότερο από τα μικρά παιδιά
  • δεύτερον, φαίνεται να αρρωσταίνουν περισσότερο και να μοιάζουν με το προφίλ των ενηλίκων
  • τρίτον είναι συνήθως ασυμπτωματικά.

«Είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Έχουν σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα και επίσης μεγάλη αγωνία για την εκπαιδευτική δραστηριότητα καθώς είναι στην τελευταία γραμμή για τις πανελλήνιες», δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου στην ΕΡΤ.

Η ίδια αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη κατά την οποία οι νοσηλείες των εφήβων 12 -15 ετών, στις ΗΠΑ, ήταν τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με τις νοσηλείες για γρίπη, παρόλο που τα παιδιά φορούσαν μάσκα. «Ίσως να έχουμε υποεκτιμήσει τη νοσηρότητα στα παιδιά», τόνισε η παιδίατρος.