“Πρέπει να γκρεμίσουμε τζαμιά στη Σουηδία”, λέει ο ηγέτης της δεξιάς Τζίμι Άκεσον στο συνέδριο του κόμματος του

361

Οι σουηδικές αρχές πρέπει να αποκτήσουν την εξουσία να επιτάσσουν και να κατεδαφίζουν τζαμιά που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται για την προώθηση μηνυμάτων ασύμβατων με τις δυτικές αξίες και η χώρα πρέπει να επιβάλει απαγόρευση της ανέγερσης νέων τζαμιών, υποστήριξε ο ηγέτης των δεξιών Σουηδών Δημοκρατών Τζίμι Άκεσον.

Μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος στη νοτιοανατολική σουηδική πόλη Βάστερας το Σάββατο, ο Άκεσον δήλωσε ότι οι ισλαμικοί χώροι λατρείας στη Σουηδία αποτελούν εκτροφείο ριζοσπαστικοποιημένης σκέψης και αντιδυτικής προπαγάνδας που διεισδύει στον κοινωνικό ιστό της χώρας και σπέρνει τη διχόνοια στις σουηδικές κοινότητες.

«Δεν είναι δικαίωμα να έρχονται στη χώρα μας και να χτίζουν μνημεία μιας ξένης και ιμπεριαλιστικής ιδεολογίας», δήλωσε ο Άκεσον στους υποστηρικτές του κόμματός του.

«Μακροπρόθεσμα, πρέπει να αρχίσουμε να κατάσχουμε και να κατεδαφίζουμε κτίρια τζαμιών όπου διαδίδεται αντιδημοκρατική, αντι-σουηδική, ομοφοβική ή αντισημιτική προπαγάνδα ή γενική παραπληροφόρηση για τη σουηδική κοινωνία».

«Οι μιναρέδες, οι θόλοι, οι ημισέληνοι ή άλλα χαρακτηριστικά που χρησιμεύουν ως ισλαμικά μνημεία στο αστικό τοπίο θα πρέπει να αφαιρεθούν πλήρως», πρόσθεσε.

Μιλώντας στην εφημερίδα Aftonbladet μετά την ομιλία του, ο Ακέσον διευκρίνισε την άποψή του, επιμένοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα «να έχουν ένα χώρο συγκέντρωσης αν λατρεύουν έναν θεό ή έχουν μια θρησκεία, αλλά εξήγησε ότι «το πρόβλημα είναι όταν επιβάλλετε τη θρησκεία σας στους άλλους χτίζετε μνημεία και να έχετε προσκλήσεις για προσευχή. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι λογικό».

Οι Σουηδοί Δημοκράτες έχουν σημαντική επιρροή στο πολιτικό τοπίο της χώρας, στηρίζοντας την κεντροδεξιά κυβέρνηση του ηγέτη του Μετριοπαθούς Κόμματος Ουλφ Κρίστερσον.

Τα σχόλια θα αποτελέσουν ένα ακόμη εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τα ισλαμικά έθνη να είναι πιθανό να καταδικάσουν τα τελευταία εμπρηστικά σχόλια.

Η Στοκχόλμη εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την προσχώρησή της στην αμυντική συμμαχία, επικύρωση που καθυστερεί συνεχώς λόγω της δυσαρέσκειας της Άγκυρας με τη Σουηδία για την ανοχή της σε διαδηλώσεις που καίνε το Κοράνι και την παροχή στέγης σε Κούρδους ακτιβιστές που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.