Προσοχή σε νέα ηλεκτρονική απάτη: Το ψεύτικο μήνυμα με δήθεν αποστολέα τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης

318

Νέες απόπειρες εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών με τη χρήση στοιχείων του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνου Τσουβάλα. Οι δράστες επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν τους πολίτες και να εισπράξουν χρήματα.

Άγνωστοι έστειλαν επιστολή δήθεν από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνο Τσουβάλα σε ηλεκτρονικά ταχυδρομεία χρηστών του διαδικτύου, για δήθεν κλήση τους σε δικαστήριο, με το πρόσχημα ότι βρίσκονται υπό έρευνα για δήθεν υπόθεση παιδικής πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Η επιστολή, που είναι καταφανώς ασύντακτη και με πολλά λάθη, φέρει το λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας και στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης με ανάλογα κείμενα – μηνύματα κάνοντας χρήση των στοιχείων του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, καθώς και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα. Για την υπόθεση αυτή έχουν εκδοθεί ήδη άλλα τέσσερα δελτία τύπου από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα.

Οι απατεώνες και η προειδοποίηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Σε σημερινό (σ.σ. 05.07.2022) περιστατικό, οι δράστες, με σκοπό να προσδώσουν αληθοφάνεια στο μήνυμα, προέτρεπαν τους παραλήπτες αυτού να αποστείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός προθεσμίας 72 ωρών, σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την οποία είχαν δημιουργήσει χρησιμοποιώντας το ονοματεπώνυμο του Γενικού Γραμματέα, Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Στο πλαίσιο αυτό, από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακοινώνεται ότι, το κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή του Γενικού Γραμματέα, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του, αλλά με διαφορετική ιδιότητα και λανθασμένη ορθογραφία (Κωνσταντίνος Τσουβίλας, Έλληνας αστυνομικός υπεύθυνος πολιτικής προστασίας με το Ευρωπαϊκό γραφείο), είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό.

Το συγκεκριμένο μήνυμα καθώς και άλλα παρεμφερή αποστέλλονται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Από την ΕΛ.ΑΣ παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr ), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ( www.cyberalert.gr ).