Ρωσία: Απέλασε τριών Ευρωπαίων διπλωματών γιατί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι

Οι διπλωμάτες είναι από τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σουηδία.

 

Η Ρωσία απέλασε διπλωμάτες από τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σουηδία για τη συμμετοχή τους σε παράνομες συγκεντρώσεις υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή.

Ο EU Observer ανέφερε αρχικά, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές, ότι η Ρωσία απέλασε τους τρεις διπλωμάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη μετά από συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα για πρώτη φορά.

Λίγο μετά τη διαρροή της ρωσικής απόφασης, το σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο διπλωμάτης τους είχε απελαθεί.

Πηγή από τη Μόσχα ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες σε δημοσιογράφους ότι ένας Σουηδός διπλωμάτης συμμετείχε σε μια μη εγκεκριμένη συγκέντρωση στην Αγία Πετρούπολη στις 23 Ιανουαρίου. Η σουηδική πρεσβεία είπε ότι ο διπλωμάτης είχε παρακολουθήσει μόνο τη διαδήλωση. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε τις ενέργειες των πρεσβειών της Δύσης σχετικά με μη συντονισμένες ενέργειες στη Ρωσία και την παρουσία διπλωματών στη δίκη του Ναβάλνι, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα «αντιμετωπίσει κάθε τέτοια υπόθεση».