Πούτιν: Η Δύση ετοιμαζόταν για εισβολή

Με τα μάτια της υφηλίου στραμμένα στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, είναι ήδη σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη Ρωσία οι εορτασμοί για την επέτειο της Ημέρας της Νίκης του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού επί της Ναζιστικής Γερμανίας, που σηματοδότησε τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ηδη στη Μόσχα όπως και σε άλλες πόλεις οι παρελάσεις είναι σε εξέλιξη. Από τη Μόσχα ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιχειρεί να κάνει μία επίδειξη ισχύος προς τη Δύση.

Επίκεντρο των εορτασμών είναι η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της ρωσικής πρωτεύουσας, που ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί και ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν που προσπαθεί να συγκεντρώσει την υποστήριξη της ρωσικής κοινής γνώμης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η παρέλαση τιμά τη σοβιετική νίκη επί της Ναζιστικής Γερμανίας το 1945, αλλά ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι βομβαρδισμοί πόλεων και οι μαζικές απελάσεις από τη Ρωσία αντικατοπτρίζουν τα εγκλήματα των Ναζί. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πούτιν θα μιλήσει δύο ώρες αργότερα μετά τη λήξη της παρέλασης.

Στην ομιλία του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε αποτίοντας φόρο τιμής στους στρατιώτες που πολέμησαν ηρωικά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από 77 χρόνια, και αμέσως συνέδεσε τη σημερινή μέρα με την επιχείρηση στην Ουκρανία, λέγοντας, απευθυνόμενος στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις: «Είναι το ίδιο και τώρα. Αγωνίζεστε για τους ανθρώπους μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Η ημέρα της νίκης είναι στην καρδιά όλων μας. Δεν υπάρχει ούτε μια οικογένεια στη Ρωσία που δεν υπέφερε κατά τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο. Είμαστε περήφανοι για τη γενιά των νικητών».

 

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι στα τέλη του περασμένου έτους, η Δύση προετοίμαζε ανοιχτά μια επίθεση στο Ντονμπάς και την Κριμαία και υπήρξαν εκκλήσεις στο Κίεβο για πυρηνικά όπλα δημιουργώντας «μια απαράδεκτη απειλή στα σύνορά μας». Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τα «τσιράκια τους» ότι προκαλούν απειλή και «ο κίνδυνος μεγάλωνε κάθε μέρα».