Σε αχαρτογράφητα νερά η παγκόσμια οικονομία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

226

Ο πόλεμος βάζει φωτιά και στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Ο συναγερμός για τις οικονομικές επιπτώσεις είναι παγκόσμιος, με την Ευρώπη να μην μπορεί να προσδιορίσει το βάθος και την έκταση της κρίσης.

Τρένο δίχως φρένα η τιμή του φυσικού αερίου που βρίσκεται στα ανώτερα επίπεδα ιστορικά.

Ο φόβος να κλείσει η Ρωσία τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου αλλά και ενδεχόμενες καταστροφές σε αγωγούς στην Ουκρανία έχουν εκτοξέυσει την τιμή σε άνω των 160 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στα ύψη και το πετρέλαιο το οποίο έσπασε το φράγμα των 111 δολλαρίων παρ’ όλο που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Άγνωστες ακόμη οι οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται στη μέγγενη λόγω του ήδη αυξημένου ενεργειακού κοστους.

Οι τιμές των καυσίμων έχουν ξεπεράσει τα 2€ σε πολλές περιοχές της χώρας και οι περισσότεροι καταναλωτές περιορίζουν τις μετακινήσεις.

Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει και τον Μάρτιο με τα ίδια ποσά νοικοκυριά και επιχειρήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο, ενω θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα για ευάλωτες ομάδες.

«Θα αφανίσουμε τη ρωσική ελίτ»

Η δύση είναι αποφασισμένη να συντρίψει τη Ρωσική Οικονομία. Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας κρούσης που θα εναντιωθεί στα εγκλήματα, όπως ειπε, των Ρώσων ολιγαρχών τους οποίους χαρακτήρισε διεφθαρμένους

«Συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους συμμάχους για να βρούμε και να πάρουμε τα γιοτ τους, τα πολυτελή διαμερίσματά τους, τα ιδιωτικά τους τζετ. Ερχόμαστε για τα παράνομα κέρδη σας. Και απόψε ανακοινώνω σε συνέχειας των συμμάχων μας ο κλείσιμο του αμερικανικού εναέριου χώρου σε όλες τις ρωσικές πτήσεις, απομονώνοντας περαιτέρω τη Ρωσία και προσθέτοντας μια επιπλέον πίεση στην οικονομία τους, δεν έχει ιδέα τι έρχεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με υπηρεσιες παρακολούθησης πλοίων, τουλάχιστον 5 σουπερ γιοτ Ρώσων κροίσων ηταν σήμερα αγκυροβολημένα στις Μαλδίβες, οι οποίες δεν έχουν συνεργασία έκδοσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.