Σε αρχικό στάδιο οι έρευνες για το φορτηγό με τα 39 πτώματα

160

Σύμφωνα με το διευθυντή της αστυνομίας του Έσεξ  Άντριου Μάρινερ ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το φορτηγό με τα 39 πτώματα ήρθε από τη Βουλγαρία και εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την πόλη Χόλιχεντ της Ουαλίας το Σάββατο.

Σ’ αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι το Χόλιχεντ βρίσκεται περίπου 480 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο πoυ βρέθηκε το φορτηγό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει σε αυτό το στάδιο των ερευνών εάν το φορτηγό είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Βουλγαρία. «Ελέγχουμε ακόμα τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και επικοινωνούμε με τις αρχές», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τσβετάνα Κράστεβα.

«Είναι τραγικό το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η έρευνά μας βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστώσουμε τι έχει συμβέι. Είμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων, ωστόσο θεωρώ πως αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο. Πιστεύουμε ότι το φορτηγό είναι από τη Βουλαρία και εισήλθε στη χώρα από το Χόλιχεντ, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου. Έχουμε συλλάβει τον οδηγό του φορτηγού, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση ενώ οι έρευνές μας είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Άντριου Μάρινερ.

Η υπαρχηγός της Αστυνομίας Πίπα Μιλς, σε δηλώσεις της, τόνισε επίσης ότι βρίσκονται στα πρώτα στάδια μιας έρευνας που αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια και ότι θα έχουν περισσότερες πληροφορίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Επεσήμανε ότι η νούμερο ένα προτεραιότητα της αστυνομίας αυτή τη στιγμή είναι η ταυτοποίηση των πτωμάτων.

Πάντως, οι Αρχές έχουν θορυβηθεί από πέρυσι με το σημείο από το οποίο φαίνεται πως πέρασε το φορτηγό στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς θεωρείται αδύναμο σημείο των ιρλανδικών συνόρων.

Μάλιστα, από εκεί εικάζεται ότι περνάνε μετανάστες πριν μεταφερθούν στη Βρετανία. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν κάτι τέτοιο ισχύει και στην περίπτωση των 39 πτωμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ δήλωσε σήμερα στη βουλή ότι το περιστατικό στη νοτιοανατολική Αγγλία ήταν μια «τραγωδία» και δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή έρευνας που θα ρίξει φως για το αν το φορτηγό διέσχισε την Ιρλανδία».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής αστυνομίας δήλωσε στο CNN ότι «παρακολουθεί την έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου είναι βαθύτατα συγκλονισμένη από την τραγωδία στο Έσεξ.

Τόνισε επίσης ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό των βρετανικών αρχών σε ότι αφορά τις έρευνες.

«Η αποφασιστικότητά μας πρέπει να στρέφεται εναντίον εκείνων που οργανώνουν και εκτελούν τέτοιες μεταφορές», υποστήριξε ο Ζάιμπερτ.

Το ταξίδι από τη Βουλγαρία στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω Χόλιχεντ χαρακτηρίστηκε ως «ανορθόδοξη διαδρομή» και θα ήταν πιο λογικό αν το φορτηγό ερχόταν από το Δουβλίνο.

Ο Σίμους Λέχενι, υπεύθυνος πολιτικής για τις εμπορευματικές μεταφορές της Βόρειας Ιρλανδίας είπε ότι «υπάρχει ένας κατευθείαν δρόμος προς το Χόλιχεντ από το Δουβλίνο. Αν το φορτηγό ερχόταν από τη Βουλγαρία, το να μπει στη Βρετανία από το Χόλιχεντ είναι ανορθόδοξη διαδρομή… Είναι σαν να κάνεις κύκλο και στην ουσία είναι μία πρόσθετη μέρα στο ταξίδι σου».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε την εξής δήλωση: «Είμαι τρομαγμένος από αυτό το τραγικό συμβάν στο Έσεξ. Ενημερώνομαι συνεχώς από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα συνεργαστεί στενά με την αστυνομία του Έσεξ για να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη. Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και τους αγαπημένους τους».

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της μέσω του Twitter. «Σοκαρισμένη και λυπημένη από το τραγικό περιστατικό στο Γκρέις. Οι αρχές προέβησαν στη σύλληψη του οδηγού του φορτηγού », έγραψε.

Η βουλευτής των Συντηρητικών, Τζάκι Ντόιλ Πράις, έκανε λόγο για «διακίνηση ανθρώπων». «Η διακίνηση ανθρώπων είναι μία άσχημη και επικίνδυνη επιχείρηση», έγραψε, χαρακτηριστικά, στο Twitter, και εξέφρασε την ελπίδα της να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο Σίμους Λέχενι, υπεύθυνος πολιτικής της Βόρειας Ιρλανδίας για την Ένωση Μεταφορών εμπορευμάτων (FTA), δήλωσε: «Υπάρχει απευθείας διαδρομή προς το Χόλιχεντ από το Δουβλίνο. Αν το φορτηγό ήρθε από τη Βουλγαρία, το να εισέλθει στη Βρετανία μέσω του Χόλιχεντ είναι μια ανορθόδοξη διαδρομή. Είναι πολύ μακριά και προσθέτει μία ημέρα επιπλέον ημέρα στο ταξίδι».

H φρίκη στο Έσσεξ ξυπνά μνήμες από την τραγωδία με τους πρόσφυγες στην Αυστρία, πριν από τέσσερα χρόνια. Τον Αύγουστο του 2015, οι αρχές είχαν εντοπίσει 71 σορούς σε σταθμευμένο φορτηγό στο Πάρντορφ. Τα πτώματα ανήκαν σε Ιρακινούς, Αφγανούς, Σύρους και Ιρανούς.