Σε διπλωματικό, στρατιωτικό και κατασκοπευτικό κλοιό το Ιράν

814

Γράφει ο Δημήτρης Ε. Θωμάς.

Οι Ισραηλινοί προσπαθούν να ορθώσουν τείχος έναντι της τρομοκρατίας όπως υποστηρίζουν ιρανικής έμπνευσης ή υποστήριξης, ενισχύοντας τη συνεργασία τους με αραβικές συμμαχικές χώρες. Από την αποκαλούμενη περίοδο της Αραβικής Άνοιξης στη Μέση Ανατολή, στην ευρύτερη περιοχή του Λεβάν και του Μαγκρέμπ η απειλή της τρομοκρατίας έχει ενισχυθεί.

Οι χώρες ειδικά του Περσικού Κόλπου αισθάνονται έντονη την ανάγκη να εκσυγχρονίσουν τις υπηρεσίες πληροφοριών, χώρες οι οποίες σύμφωνα με ισραηλινές εφημερίδες μοιράζονται τον κοινό στόχο να περιορίσουν τη δράση διεθνών τρομοκρατικών δικτύων, και να εξουδετερώσουν παραστρατιωτικές δυνάμεις στις οποίες έχουν διεισδύσει ιρανικές υπηρεσίες και φιλο – ιρανικές σιιτικές οργανώσεις. Πληροφορίες από αμερικανικές και ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι η αναπτυσσόμενη συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ και χωρών του Περσικού Κόλπου, έχουν ήδη παρεμποδίσει αρκετά τρομοκρατικά πλήγματα.

Ισραηλινοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπαράκ Ομπάμα, έδωσαν την ευκαιρία σε φιλό – ιρανικές δυνάμεις και παραστρατιωτικούς να κυριαρχήσουν στην ευρύτερη περιοχή. Πολλές χώρες του Περσικού αλλά και της Μέσης Ανατολής, με αφορμή την απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων, διαμηνύουν προς όλες τις κατευθύνσεις για το μέγεθος της ανασφάλειας που αισθάνονται λόγω της αύξησης της επιρροής του Ιράν αλλά και των πιθανών σχεδίων του, που παρακολουθούνται και αναλύονται.

Οι νέες συμφωνίες ειρήνης του Ισραήλ με γειτονικές χώρες, που υπεγράφησαν υπό την επίδραση κοινών απόψεων για το μέγεθος της απειλής που συνιστά το καθεστώς του Ιράν, πέτυχε πολλά περισσότερα από την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοϊας στην ευρύτερη περιοχή. Οι νέες συμφωνίες άνοιξαν τον Περσικό Κόλπο στις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ, κάτι που προκάλεσε σοκ, λένε ισραηλινές εφημερίδες, στους μουλάδες του απομονωμένου Ιράν. Κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ εκτιμούν ότι το Ιράν επιδιώκει, δια της τρομοκρατίας και του λανθάνοντος πυρηνικού του προγράμματος, να μετατραπεί σε ηγεμονική δύναμη στην περιοχή. Οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες γνωρίζουν και έχουν στοιχεία, ότι το Ιράν απειλεί την ελεύθερη ναυσιπλοϊα στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ, και ότι παρέχει υποστήριξη με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό σε διεθνές σιιτικό τρομοκρατικό δίκτυο το οποίο δημιουργήθηκε με μεγάλη προσπάθεια και συνέπεια.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ έχουν στείλεις σαφείς προειδοποιήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις σε αραβικές συμμαχικές χώρες, ενώ έχουν θέσει σε συναγερμό την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αιθιοπία. Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν ότι το Ιράν σε συνεργασία με την Αλ Κάϊντα στοχοποίησε ξένες Πρεσβείες στην Αφρική τη δεκαετία του 1990, και εκτιμούν ότι τώρα η Τεχεράνη σχεδιάζει νέες τέτοιες επιθέσεις για να πειθαναγκάσει την νέα αμερικανική κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τους δικούς του όρους.

Το μήνυμα του Ισραήλ κάνει λόγο για σχέδιο επιθέσεων εναντίον αμερικανικών, ισραηλινών συμφερόντων, και στόχων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στην Αφρική, ενώ το 2021 οι αρχές της Αιθιοπίας συνέλαβαν 17 άτομα που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση εναντίον της Πρεσβείας των ΗΑΕ στην Αντίς Αμπέμπα. Σύμφωνα με τις αρχές της Αιθιοπίας, ιρανικός τρομοκρατικός πυρήνας σχεδίαζε επίθεση και στην Πρεσβεία των ΗΑΕ στο Σουδάν. Το Ισραήλ και οι σύμμαχοι του επιθυμούν να αποτρέψουν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις που σχεδιάζουν κοιμώμενοι πυρήνες τρομοκρατών που σχετίζονται με την Δύναμη Αλ Κουντς του Ιράν και το καθεστώς του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεργασία ισραηλινών και αραβικών μυστικών υπηρεσιών απέτρεψε τρομοκρατικές επιθέσεις σε Πρεσβείες των ΗΠΑ, των ΗΑΕ και του Ισραήλ σε συγκεκριμένη χώρα της ανατολικής Αφρικής, ενώ έγιναν και συλλήψεις ατόμων που διέθεταν διπλό ιρανικό και ευρωπαϊκό διαβατήριο, ενώ συνελήφθη και ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης.

Με αφορμή την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ουάσινγκτων και την πιθανή άρση των κυρώσεων που επέβαλε στο Ιράν η κυβέρνηση Τραμπ, ώστε η Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι πολλή μεγάλη. Οι σύμμαχοι τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ισραήλ αλλά και το ίδιο το Ισραήλ ελπίζουν ότι η στάση της κυβέρνησης Μπάϊντεν, που δεν είναι ακόμη ξεκάαθαρη όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα λάβει σοβαρά υπόψιν της τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για τη στήριξη που όπως λένε παρέχει το Ιράν σε διεθνή δίκτυα τρομοκρατίας.