Σε επιφυλακή στρατός και πυροσβεστική σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο για την κακοκαιρία Elias

4400

Το σύνολο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας, του πυροσβεστικού σώματος και των ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται επί ποδός ενόψει της κακοκαιρίας Elias, τόνισε στη σημερινή ενημέρωση για τη Θεσσαλία ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Την μάχη την δίνουμε όλοι μαζί, είναι μια συντονισμένη προσπάθεια», υπογράμμισε ο ίδιος και έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν πιστά τις οδηγίες.

Από την μεριά του ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγος Θανάσης Μπαλάφας ανέφερε πως έχουν «προετοιμαστεί για το χειρότερο αναμένοντας το καλύτερο» και πως είναι σε μερική γενική επιφυλακή και σε άλλες περιοχές όπως την Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο αλλά οι δυνάμεις στη Θεσσαλία είναι πιο ισχυρές επειδή έχουν «τραυματιστεί» υποδομές από το προηγούμενο φαινόμενο κακοκαιρίας.

Στη συνέχεια ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτης Σερέτης δήλωσε πως έχουν καταγραφεί 48 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 86 λοίμωξης αναπνευστικού.

Οι αλλαγές που παρουσιάζονται σχετικά με το νερό είναι στον:

Δήμο Ζαγορά Μορισίου ακατάλληλο το νερό για ολόκληρο τον δήμο
Δήμο Τυρνάβου ακατάλληλο το νερό για τον οικισμό Λυγαριάς
Δήμο Κιλελέρ κατάλληλο για την κοινότητα Καλαμακίου
Δήμο Αγιάς ακατάλληλο για την κοινότητα Αγιάς

O υπουργός βρίσκεται στη Θεσσαλία από χθες το απόγευμα. Στη Λάρισα πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, κατά την οποία αναλύθηκαν τα δεδομένα και δόθηκαν επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της κακοκαιρίας Elias.

Σήμερα, από το πρωί, ο υπουργός πήγε σε περιοχές που επλήγησαν σφοδρά από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες (Μικρό Ευύδριο, Δέλτα Καρδίτσας, Προάστιο Καρδίτσας, Μουζάκι, Φαρκαδόνα, Κεραμίδι, Βλοχός και στον Παλαμά).

Ο κ. Κικίλιας συνομίλησε με πυροσβέστες και άνδρες της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι σε επιφυλακή αλλά και όσους επιχειρούν στις περιοχές αυτές μαζί με εργαζόμενους και μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι εργασίες για τον καθαρισμό από φερτά υλικά σε ρέματα, ποταμούς και γέφυρες, τη διάνοιξη κοιτών, καθώς και για την αποκατάσταση αναχωμάτων συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες.

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας με κατοίκους των χωριών που χτυπήθηκαν από τον Daniel, είπε ότι η κακοκαιρία που ξεκινά σήμερα είναι μια δεύτερη δοκιμασία για όλους, μια μάχη που όπως τόνισε «θα τη δώσουμε όλοι μαζί».

Δείτε την ενημέρωση:

 

Μαρινάκης: Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις ενόψει της κακοκαιρίας – Πάνω από 1.600 αστυνομικοί και 650 πυροσβέστες στη Θεσσαλία
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές ενόψει της νέας κακοκαιρίας επισήμανε, νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Όπως επισήμανε δεν θα λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες στην περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα γίνουν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία σε Μακρακώμη, Σπερχιάδα και Δομοκό και μέχρι την Τετάρτη θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση.

Επίσης, πραγματοποιούνται καθαρισμοί σε ποτάμια, ρέματα, φρεάτια και αποκαθιστούν αναχώματα. Όπως είπε στην περιοχή βρίσκονται και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα ενώ επίσης έχει ενισχύει το προσωπικό του. Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1.639 αστυνομικούς και 766 οχήματα. Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται 6 εναέρια μέσα και τρία πλοία του λιμενικού καθώς και το προσωπικό του σχεδίου « Ξενοκράτης».

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώ μήνυμα 112 εστάλη σε Θεσσαλία, Σποράδες, Φθιώτιδα και βόρεια Εύβοια. Συγκεκριμένα, στην περιοχή βρίσκονται 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, δύο Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού – κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές, 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και τη νύχτα.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στη γέφυρα της Γιάννουλης και στον Ενειπάια ποταμό, στο ορεινό δίκτυο του Πηλίου, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.
«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των κρίσιμων υποδομών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την κρατική αρωγή στους πληγέντες
Σχετικά με την κρατική αρωγή στους πληγέντες από τις πλημμύρες όσο και από τις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έχουν υποβληθεί 25.000 οριστικές αιτήσεις, ενώ οι αυτοψίες από τα κλιμάκια έχουν ξεπεράσει τις 17.000 και συνεχίζονται.

«Ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια πρώτη καταβολή αποζημιώσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα θα καταβληθεί μια δεύτερη καταβολή ύψους 10 εκατ. ευρώ.» επισήμανε ο κ. Μαρινάκης.
«Επιπλέον, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές. Πιστώθηκαν σχεδόν 497.000 ευρώ σε 104 δικαιούχους. Σε αυτές περιλαμβάνονται και πληρωμές ύψους 203.000 ευρώ σε 32 πληγέντες από τις πυρκαγιές στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, ως πρώτη αρωγή, αλλά και 144.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ως πρώτη αρωγή»

«Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής έχουν δοθεί συνολικά ως πρώτη αρωγή σχεδόν 1.700.000 ευρώ» είπε.