Σε επικίνδυνη δίνη η Τουρκία

847

Γράφει ο Μελέτης Ρεντούμης*

Οι εξελίξεις στην γείτονα χώρα τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι για την σχέση της Τουρκίας με την Δύση γεγονός που περιπλέκει και τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας με ερευνητικά σκάφη στο Αιγαίο και παραβιάσεις του εναέριου χώρου, αλλά κυρίως η οικονομική αστάθεια που έχει προκληθεί από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, έχει οδηγήσει την τουρκική οικονομία αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη και κρίσιμη καμπή για την χώρα, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει και τα εισοδήματα των πολιτών μειώνονται δραματικά.

Εκτός αυτού αν προσθέσουμε στα παραπάνω και την πρόσφατη εκλογή Μπάϊντεν με τις επιβαρυντικές δηλώσεις του για την Τουρκία καταλαβαίνει κανείς ότι η γείτονα χώρα είναι πλέον στριμωγμένη τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά.

Επίσης δύο πρόσφατες αποφάσεις του προέδρου Ερντογάν, απομάκρυναν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από τον δυτικό κόσμο, προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της γείτονος.

Πιο συγκεκριμένα η απόφαση για απόσυρση από την συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών αποτελεί μία ευθεία οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και φέρνει την Τουρκία προ των ευθυνών της για την πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη.

Επίσης η πρόθεση της κυβέρνησης της Τουρκίας για κατασκευή καναλιού στην Πόλη ώστε να ελέγξει τα στενά του Βοσπόρου και μάλιστα με σχετική απόσυρση από την συνθήκη του Μοντρέ για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τις πραγματικές επιδιώξεις της Τουρκίας στην ΝΑ Μεσόγειο.

Μάλιστα οι πρόσφατες διώξεις αποστράτων αξιωματικών για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, φανερώνει υπό τον φόβο ενός πραξικοπήματος, τον εκνευρισμό της γείτονος και προσωπικά του προέδρου Ερντογάν, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ με την απειλή των κυρώσεων διαρκώς απομακρύνονται.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως μία πιεσμένη Τουρκία οικονομικά και γεωπολιτικά δεν συμφέρει μακροπρόθεσμα την χώρα μας, η οποία οφείλει να συνεχίσει την κατάρτιση συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και παράλληλα να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή, με την αποτρεπτική της ικανότητα να αντιμετωπίσει πιθανές αντίξοες εθνικές προκλήσεις στο απώτερο μέλλον.

*Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.