Σε μια ακόμη ένδειξη της παρακμής του ΕΛΚ, οι ελπίδες του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αρπάξει μια κορυφαία θέση στην ΕΕ διαψεύστηκαν

564
epa10907044 Greek Prime Minister and President of the New Democracy political party Kyriakos Mitsotakis casts his vote at a polling station in Athens, Greece, 08 October 2023. Greek citizens are voting in local government elections. EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

Ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 7 Φεβρουαρίου κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι παραβιάζει το κράτος δικαίου, ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης, κατασκοπεύει τους αντιπάλους της και δεν σέβεται τα δικαιώματα των ίδιων των πολιτών της. Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από 330 ευρωβουλευτές από διάφορες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των φιλελευθέρων της Ανανεωτικής Ευρώπης, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), των Πρασίνων, της Αριστεράς – ακόμη και ορισμένων από το ΕΛΚ.

    • Του Κωνσταντίνου Μπογδάνου
      από το BRUSSELS SIGNAL

Εκτός από το ότι καταδικάζει την Ελλάδα, το ψήφισμα αποτελεί προσωπικό πλήγμα για τον Έλληνα πρωθυπουργό και ήττα για το ΕΛΚ. Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) Κυριάκος Μητσοτάκης εποφθαλμιούσε εδώ και καιρό ένα υψηλό ευρωπαϊκό αξίωμα και βασιζόταν όχι μόνο στο δικό του ΕΛΚ αλλά και στους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους για ψήφους. Το ΕΛΚ από μόνο του δεν έχει αρκετούς ευρωβουλευτές για να τον περάσει τη γραμμή και τώρα φαίνεται απίθανο να τον υποστηρίξουν οι άλλες ομάδες.

Κάποτε το ΕΛΚ κυβερνούσε στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες. Τώρα οι αρχηγοί κυβερνήσεων του ΕΛΚ προέρχονται κυρίως από μικρότερες χώρες ή από την πρώην Ανατολική Ευρώπη. Έτσι, ο πρόεδρος του ΕΛΚ και αποτυχημένος στο να λάβει το χρίσμα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ πόνταρε στον Μητσοτάκη, πιστεύοντας ότι ο ηγέτης της ΝΔ θα απευθυνόταν φυσικά σε αυτή την εκλογική ομάδα.

Ο Έλληνας ηγέτης απέκτησε έτσι μεγάλη επιρροή στον κεντροδεξιό συνασπισμό. Από το 2019 είναι ο αβανταδόρος του Βέμπερ, αφού ο τελευταίος παραγκωνίστηκε από το κόμμα του υπέρ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Θανάσης Μπακόλας, ανώτερος σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, διορίστηκε Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ το 2022, κι έγινε έτσι υπεύθυνος για έναν προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων. Η Ελλάδα έχει γίνει το νέο hotspot του ΕΛΚ για εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις.

Στην πορεία προς την υποψηφιότητα του αρχηγού της ΝΔ, έπρεπε να ξεπεραστούν εμπόδια. Σε αρμονία με τον Βέμπερ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους που ζήτησαν την αποπομπή του Fidesz του Όρμπαν από το ΕΛΚ που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία. Η ομάδα δημιούργησε επίσης μια ομάδα εργασίας υπό τον πρώην πρόεδρό της, Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να απομακρύνει τους Πολωνούς συντηρητικούς από την εξουσία.

Είναι σημαντικό ότι όλα αυτά ήταν τακτικές και όχι ιδεολογία. Ο συνασπισμός, ο οποίος είναι πλέον περισσότερο μια κληρονομημένη οργάνωση παρά ένα κόμμα που βασίζεται σε αρχές και αξίες, φέρεται να φλερτάρει με την Τζόρτζια Μελόνι σε μια απέλπιδα προσπάθεια να στηρίξει τη μελλοντική του επιρροή.

Ο Μητσοτάκης ήταν πρόθυμος να γίνει ο εκλεκτός του ΕΛΚ για την κορυφαία ευρωπαϊκή θέση, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν είναι ο Τουσκ. Ελεύθερος από οποιαδήποτε ουσιαστική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, αισθάνθηκε παντοδύναμος, λύγισε και παρέκαμψε ακόμη και τους πιο βασικούς κανόνες της δημοκρατίας. Κατά ειρωνικό τρόπο, τώρα βρίσκεται κατηγορούμενος για το ίδιο ακριβώς πράγμα για το οποίο κατηγόρησε τον Όρμπαν: Υπονόμευση του κράτους δικαίου.

Τουλάχιστον όσον αφορά τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Έλληνας ηγέτης δεν είναι πλέον βιώσιμος υποψήφιος. Η Φον ντερ Λάιεν εξελέγη το 2019 με 383 ψήφους, κυρίως από το ΕΛΚ, το S&D και το Renew. Αλλά οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι συνέβαλαν καθοριστικά στην έγκριση του ψηφίσματος κατά του Μητσοτάκη.

Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι από το 2019 ο Μητσοτάκης έχει κάνει τα πάντα για να εμφανιστεί φιλελεύθερος: Έχει αγκαλιάσει τη μαζική μετανάστευση και την ατζέντα των ΛΟΑΤΚΙ, έχει εκδιώξει τους συντηρητικούς από το κόμμα του, έχει δεχθεί σοσιαλιστές και έχει γίνει μαλακός απέναντι στην Τουρκία. Ωστόσο, τώρα είναι οι Ευρωπαίοι προοδευτικοί που τον αποκαλούν αυταρχικό.

Οπαδός της πολυπολιτισμικότητας και αντινατιβιστής, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στην υποστήριξη της δεξιάς. Προφανώς, δεν υπάρχει καμία χαμένη αγάπη μεταξύ αυτού και του ECR, ή του ID. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, και παρά το γεγονός ότι η ΝΔ έχει μια παραδοσιακά δεξιά βάση, ο Μητσοτάκης χτυπάει ανοιχτά κάθε τι συντηρητικό.

“Στην Ελλάδα, οι συντηρητικοί δεν υποεκπροσωπούνται απλώς στο δημόσιο διάλογο. Είναι σχεδόν εκδιωγμένοι από αυτόν”, λέει στο Brussels Signal ο Παναγιώτης Δούμας, διευθυντής Διεθνών Σχέσεων στο Δίκτυο Ελλήνων Συντηρητικών.

“Η ελληνική κυβέρνηση ελέγχει όλα τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης μέσω κρατικής χρηματοδότησης, έχει μετατρέψει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ΕΡΤ σε μηχανισμό προπαγάνδας της, ενώ διορίζει, απολύει και παρενοχλεί δημοσιογράφους”, προσθέτει.

“Μια χούφτα οικογενειών που βρίσκονται στο κρεβάτι με την κυβέρνηση κυβερνούν τη χώρα. Ναυτιλιακοί μεγιστάνες και κατασκευαστές που κατέχουν και τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν μια ελίτ που λογοδοτεί μόνο στον Μητσοτάκη”, σημειώνει η Σοφία Μανδηλαρά, δημοσιογράφος και πρώην υπάλληλος του κρατικά ελεγχόμενου Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η Ελλάδα είναι σήμερα τελευταία στην ΕΕ στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, τελευταία στην οικονομική ελευθερία σύμφωνα με το Heritage Foundation, προτελευταία στον δείκτη ΔΝΤ PPP και τρίτη από το τέλος όσον αφορά τη διαφθορά, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια.

Οι εκφραστές της ελληνικής κυβέρνησης απέρριψαν το ψήφισμα της Βουλής ως προερχόμενο από μια ομάδα περιθωριακών ευρωβουλευτών, ενώ τα κυρίαρχα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, που έχουν λάβει μια νέα παρτίδα πολλών εκατομμυρίων κρατικής χρηματοδότησης, υποβαθμίζουν τη σοβαρότητά του. Όμως δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας.

Η γάτα έχει βγει από το σακί στις Βρυξέλλες. Προς μεγάλη λύπη του ΕΛΚ, ο αυτοκράτορας στην Αθήνα δεν έχει ρούχα.