Σεισμός: Ασθενής δόνηση 4,1 Ρίχτερ κοντά στο Καστελλόριζο – Προβληματισμός για τον Κορινθιακό

159

Ασθενής σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε περίπου δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα σήμερα Πέμπτη σε υποθαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (απ΄ όπου και η εικόνα, επάνω), ο σεισμός καταγράφηκε στις 02:09, στον υποθαλάσσιο χώρο 178 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Καστελλορίζου.

Το εστιακό βάθος του υπολογίστηκε στα 35 χιλιόμετρα.

Προβληματισμός για τον Κορινθιακό

Τις επιφυλάξεις του για την εξέλιξη του φαινομένου, μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ την περασμένη Κυριακή στον Κορινθιακό Κόλπο, εξέφρασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας πως η περιοχή έχει τεθεί υπό αυστηρά επιτήρηση από τους σεισμολόγους.

«Υπάρχει μία επιφύλαξη που ουσιαστικά στηρίζεται στο γεγονός ότι μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που έγινε στη μία το πρωί της Κυριακής, δεν έχουμε μέχρι τώρα επαρκή σεισμική ή μετασεισμική ακολουθία.

»Εχουμε μόνο μερικούς σεισμούς της τάξεως του 1,5 – 2 Ρίχτερ και θα περιμέναμε κάτι περισσότερο, δηλαδή, τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 4 Ρίχτερ και πολλούς εκεί γύρω στα 3 με 4 Ρίχτερ» ανέφερε ο κ. Λέκκας για να τονίσει ότι είναι «ανοιχτές οι πιθανότητες» να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός ή του ίδιου μεγέθους με αυτόν της Κυριακής.