Σουηδία: Τέλος στην διεθνή βοήθεια για όσα κράτη δεν δέχονται επαναπατρισμούς λαθρομεταναστών

205

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Σουηδίας, η οποία υποστηρίζεται από τους Σουηδούς Δημοκράτες (SD), συνδέει τα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας με την προθυμία των χωρών να δεχτούν ξανά τους πολίτες τους που έχουν απελαθεί από τη Σουηδία.

Την στιγμή που στην Ελλάδα υπουργοί όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ισχυρίζονται ότι οι απελάσεις είναι σχεδόν αδύνατες, η Σκανδιναβική χώρα δείχνει ξεκάθαρα ότι εάν υπάρχει θέληση υπάρχουν και λύσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 14 Δεκεμβρίου, οι αρμόδιοι υπουργοί παρουσίασαν τα σχέδιά τους σχετικά με την εξωτερική βοήθεια, στα πλαίσια της οποίας αυτή θα εξαρτάται από την αποδοχή των πολιτών τους από τα κράτη-δέκτες.

Οι χώρες που δεν συνεργάζονται με τη Σουηδία όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς ή τη διασφάλιση της δημοκρατικής ανάπτυξης θα σταματήσουν σταδιακά να λαμβάνουν κονδύλια βοήθειας, δήλωσαν οι υπουργοί.

Η διμερής αναπτυξιακή βοήθεια θα περιοριστεί σε 30 χώρες, έξι λιγότερες από ό,τι πριν.

Το μερίδιο της βοήθειας μέσω της βασικής στήριξης σε πολυμερείς οργανισμούς θα περιοριστεί επίσης, ενώ το ποσοστό της βοήθειας μέσω της κοινωνίας των πολιτών θα αυξηθεί.

Η καταπολέμηση της φτώχειας μέσω του εμπορίου, της εκπαίδευσης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας – ή, όπως το έθεσε η κυβέρνηση, μέσω της “βιώσιμης ανάπτυξης” – είναι μια άλλη κορυφαία προτεραιότητα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της.

“Διασφαλίζουμε ότι τα χρήματα των Σουηδών φορολογουμένων επιτυγχάνουν πάντα τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα”, υποστήριξε ο Johan Forssell, υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εξωτερικού Εμπορίου, του κεντροδεξιού Μετριοπαθούς Κόμματος.

Σε συνέντευξή του στη δανέζικη διαδικτυακή ειδησεογραφική πύλη Altinget, ο Φόρσελ δήλωσε: “Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Σουηδία είναι αυτή που αποφασίζει με ποιες χώρες θέλουμε να συνεργαστούμε. Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα να λαμβάνει κανείς σουηδική αναπτυξιακή βοήθεια.

“Αν πρόκειται να επιτευχθεί, βασίζεται στην προσδοκία ότι οι χώρες θα θέλουν να συνεργαστούν με τη Σουηδία”.

Η κυβέρνηση ονόμασε τη νέα μεταρρυθμιστική ατζέντα της για την πολιτική βοήθειας “Βοήθεια για μια νέα εποχή” και τη χαρακτήρισε “ιστορική στροφή”.

Σύμφωνα με τον Άρον Έμιλσον, εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων των δεξιών Σουηδών Δημοκρατών, δεν είναι λογικό να καταβάλλεται βοήθεια σε κράτη που αντιτίθενται στα σουηδικά συμφέροντα.

Ένας νέος όρος για την παροχή βοήθειας ορίζεται η υπόσχεση υποστήριξης της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες που λαμβάνουν βοήθεια δεν μπορούν πλέον να υποστηρίζουν τη Ρωσία, καθώς πολεμά στην Ουκρανία.