Στον «αέρα» η επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου – Άλυτα τα προβλήματα στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Οι χρόνιες παθογένειες και τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων, ήταν σίγουρα ότι δεν θα διορθώνονταν μέσα σε λίγες εβδομάδες από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 πολίτες. Ωστόσο, όπως φαίνεται, και ελάχιστα 24ωρα πριν την επανεκκίνηση του πιο δημοφιλούς δρομολογίου -Αθήνα-Θεσσαλονίκη- δεν έχουν γίνει, προς το παρόν, ούτε τα απαραίτητα!

Ως εκ τούτου, και σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN και μαρτυρία κορυφαίου στελέχους του ΟΣΕ, τα δρομολόγια που είναι προγραμματισμένα να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, βρίσκονται στον… αέρα!

«Δεν ξεκινάμε μέχρι νεωτέρας» ανέφερε το στέλεχος του ΟΣΕ, και ο λόγος είναι τα πολλά σημεία της επίμαχης γραμμής που παραμένουν «τυφλά» και χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας.

Το πρόβλημα αναφέρθηκε από τους μηχανοδηγούς, οι οποίοι αν δεν λυθεί, δεν διατίθενται να μπουν στα τρένα.

Χθες μάλιστα, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων δεν έδωσε άδεια για τη χρήση των ασυρμάτων, σε κάποια από αυτά τα τυφλά σημεία, όπως είναι οι σήραγγες, γεγονός που καταδεικνύει το πρόβλημα.

Σημειώνεται επίσης ότι χθες αποκαταστάθηκε ο φωτισμός στη σήραγγα του Πλαταμώνα, αλλά όχι σε αυτή των Τεμπών…

Οι αρμόδιοι αναζητούν αποτελεσματικές λύσεις μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, και ως εκ τούτου είναι άγνωστο αν τελικά τα δρομολόγια πραγματοποιηθούν στην ώρα τους.

Τα σοβαρά προβλήματα παραμένουν όμως κι από την άλλη γραμμή, αυτή προς το Κιάτο, μόλις μια εβδομάδα πριν ξεκινήσουν τα προγραμματισμένα δρομολόγια του Προαστιακού.

Πριν από λίγες ημέρες η κάμερα του OPEN βρέθηκε στη σήραγγα της Κακιάς Σκάλας και κατέγραψε τις σοβαρές ελλείψεις στο φωτισμό, τον εξαερισμό και την πυρασφάλεια. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία εργασία αποκατάστασης και η εικόνα εγκατάλειψης παραμένει η ίδια.

Τα συγκεκριμένα δρομολόγια που ξεκίνησαν χθες, συνεχίστηκαν σήμερα με εύλογη επιφυλακτικότητα από τους επιβάτες.