Συμφωνία Μέρκελ – Μητσοτάκη για το «Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης» – Νέοι τομείς επενδύσεων στην Ελλάδα

227

Το ενδιαφέρον των Γερμανών για την ενέργεια και την πράσινη οικονομία είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς όμως να έχει προχωρήσει κάτι.

Στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν ότι τώρα ίσως είναι ο σωστός χρόνος για να υλοποιηθούν σχέδια που βρίσκονται στο συρτάρι. Ένα όπλο στην προσπάθεια αυτή εκτιμάται ότι είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος που αναμένεται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση πριν την ΔΕΘ.

Με τη συμφωνία για την εκπόνηση ενός γιγαντιαίου «πράσινου επενδυτικού σχεδίου» ανάπτυξης για τη δεκαετία 2020-2030 επισφραγίστηκε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη στο Βερολίνο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στη διάρκεια της συνάντησής του, η οποία διεξήχθη, όπως μεταδίδουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, σε ατμόσφαιρα που δεν είχε καμία σχέση με τις ανάλογες επισκέψεις στη γερμανική πρωτεύουσα των τεσσάρων προκατόχων του κ. Μητσοτάκη που είχαν τετ α τετ με την κ. Μέρκελ, οι δύο ηγέτες αναζήτησαν τρόπους για να πάρει σάρκα και οστά η συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο, εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή που σηματοδοτεί η έξοδος της Ελλάδος από τη δεκαετή κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να υπάρξει ένα κύμα επενδύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των δράσεων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και της ηλεκτροκίνησης ιδιαίτερα με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χώρα μας.

Αν γερμανικές εταιρείας, που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αυξήσουν τις επενδύσεις τους ή έρθουν καινούργιες να τοποθετήσουν κεφάλαια, εκτιμάται από την ελληνική πλευρά ότι θα αποτελέσει ένα μεγάλο σήμα στήριξης στην οικονομία. Το φόρουμ χαρακτηρίζεται ως μια ευκαιρία να παρουσιαστούν με πιο οργανωμένο τρόπο οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει σε σχέση με την ενέργεια και το περιβάλλον. Επίσης, να έρθουν σε επαφή Ελληνες και Γερμανοί επιχειρηματίες που μπορούν να συνεργαστούν σε παρόμοια πρότζεκτ. Το επόμενο και πιο κρίσιμο βήμα είναι να ξεκινήσουν αυτές οι επενδύσεις και το όλο θέμα να περάσει από τη φάση της συζήτησης στην φάση της υλοποίησης.

Προκειμένου, μάλιστα, το σχέδιο αυτό να πάρει ουσιαστική υπόσταση και να μη μείνει στα χαρτιά, όπως συνέβη με ανάλογες ιδέες που είχαν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων σε προγενέστερες εποχές, επιφορτίστηκαν οι δύο υπουργοί Οικονομικών Όλαφ Σολτς και Χρήστος Σταϊκούρας να συντονίσουν τα επόμενα βήματα – και τους λοιπούς συναρμόδιους Υπουργούς – μέχρι τη διενέργεια του μεγάλου Επενδυτικού Forum που προγραμματίζεται για τις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έκρυβε την ικανοποίηση του από το θετικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, κάνοντας λόγο για «κλίμα συναντίληψης» που επικράτησε στις συνομιλίες των δύο πλευρών –οικονομία, μεταναστευτικό, επενδύσεις κ.ά.- εξήγησε αργότερα σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι στο Βερολίνο ότι το «πράσινο επενδυτικό σχέδιο» που θα εκπονήσει η ελληνική πλευρά δεν απευθύνεται αποκλειστικά και μόνον σε Γερμανούς επενδυτές.