Συμβούλιο της Ευρώπης: Απάντηση – κόλαφος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην επίθεση Τούρκου βουλευτή

«Δεν ήξερε… Δεν ρώταγε;» Αυτό το παλιό σλόγκαν αντικατοπτρίζει το πάθημα Τούρκου βουλευτή που επιχείρησε να «στριμώξει» την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά έλαβε ηχηρή απάντηση.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος βουλευτής, μετά την ομιλία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, επιχείρησε να θέσει όλη τη «βεντάλια» των τουρκικών αξιώσεων, θέτοντας θέματα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας κλπ, κάποια εκ των οποίων είχε θέσει εμμέσως στην ομιλία της η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία «έβγαλε στη σέντρα» την Τουρκία και για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Όμως ο Τούρκος βουλευτής έκανε το «λάθος» να αναφερθεί και στο Δικαστήριο της Χάγης, ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ πως η Ελλάδα είναι εκείνη που δήθεν δεν αναγνωρίζει τη νομολογία του.

Η απάντηση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν ηχηρό ράπισμα για τον Τούρκο βουλευτή, ένα «μάθημα» που θα πρέπει να θυμάται για καιρό.

«Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του ήδη από το 1994. Το 2015 η χώρα μου ανανέωσε την αναγνώριση με σχετική δήλωση και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως η Τουρκία γνωρίζουμε ότι δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου», απάντησε στον Τούρκο βουλευτή η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.