Συνάντηση Θεοδωρικάκου – Μπακογιάννη για τον «μαύρο χάρτη» της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας

Με κεντρικό θέμα την ασφάλεια στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η συνάντηση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και οι δύο άντρες συζήτησαν για την αντιμετώπιση των φαινομένων εγκληματικότητας και παραβατικότητας στην Αθήνα -και δη, στο κέντρο της πόλης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε στον Τάκη Θεοδωρικάκο και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον «μαύρο χάρτη» της παραβατικοτητας στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στον λεγόμενο «μαύρο χάρτη» περιλαμβάνονται 11 συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο και γύρω από το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφεται αύξηση της παραβατικότητας και της μικροεγκληματικότητας.

Η χαρτογράφηση έγινε με βάση τα δέδομένα που έχουν συλλέξει από τον Δήμο Αθηναίων με βάση καταγγελίες πολιτών, αλλά και από τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί από τη δημοτική αστυνομία και τους υπαλλήλους στην καθαριότητα

Στη σύσκεψη, που έγινε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του υπουργείου, παρόντες ήταν επίσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ανώτατοι επιτελείς της Αστυνομίας

Κατά πληροφορίες, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας που επιχειρούν και πρότεινε να περάσουμε στο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης.

«Ευρεία σύσκεψη της ηγεσίας του @yptpgr με το δήμαρχο της Αθήνας @KBakoyannis για τα θέματα ασφαλείας στο κέντρο & τις γειτονιές. Όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας & της παραβατικότητας με έμφαση στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, του εμπορίου ναρκωτικών και του παραεμπορίου» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φωτογραφία από τη συνάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Αθηναίων και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχαν έρθει σε αντιπαράθεση στα μέσα Μαΐου, όταν ο πρώτος είχε ζητήσει την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην Αθήνα, λέγοντας μάλιστα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν καταρτίσει έναν χάρτη της εγκληματικότητας στην πρωτεύουσα. «Τον παρακαλώ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε. Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε κάτι να το λύσουμε» έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετέδιδαν πως «απορίες προκαλεί η στάση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντί να επικροτεί τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, ο δήμαρχος φάνηκε να διαφωνεί με τις επιχειρήσεις “σκούπα” στη δημόσια τοποθέτησή του».

Σύμφωνα, ακόμη, με τους ίδιους κύκλους, «η επικοινωνία μεταξύ δήμου και υπουργείου υπάρχει και είναι διαρκής με τον αρμόδιο υφυπουργό να συντονίζει τις ενέργειες που αποφασίζονται. Γιατί προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις ο δήμαρχος; Τι αλήθεια θέλει; Την εφαρμογή των νόμων ή την κατάσταση ανομίας που επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας;».