Συνεχίζει την πορεία του το πλοίο με τα ουκρανικά σιτηρά μετά τον έλεγχο στην Κωνσταντινούπολη

Ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση του φορτηγού πλοίου Razoni, που μεταφέρει το πρώτο εγκεκριμένο φορτίο ουκρανικών δημητριακών από την Ουκρανία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Μετά την επιθεώρηση, η οποία διήρκεσε λίγο λιγότερο από μιάμισι ώρα, «το πλοίο θα διαπλεύσει σε λίγο τον Βόσπορο για να μεταβεί στο Λίβανο», διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του Βοσπόρου. Οι αντιπροσωπείες των ειδικών έφθασαν στο υπό σημαία Σιέρα Λεόνε φορτηγό πλοίο επιβαίνοντας σε δύο ταχύπλοα.

Το πλοίο θα κατευθυνθεί τώρα προς το λιμάνι της Τρίπολης στο βόρειο Λίβανο περνώντας από το Βόσπορο.

Το φορτίο των 26.000 τόνων αραβοσίτου που μεταφέρει το Razoni, το οποίο απέπλευσε το πρωί της Δευτέρας από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, είναι το πρώτο που επιτράπηκε να εξαχθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας η οποία συνήφθη στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η συμφωνία αυτή επιτρέπει την υπό διεθνή επίβλεψη επανάληψη των αποστολών ουκρανικών δημητριακών προς τις παγκόσμιες αγορές μετά τη ρωσική εισβολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ