Τα βασικά συμπτώματα του long covid και πόσο καιρό διαρκούν- Τι λένε οι επιστήμονες για 4η δόση

262
Κορωνοϊός

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα βρετανική μελέτη για το σύνδρομο long covid, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το οποίο οφείλεται σε φλεγμομνώδη αντίδραση και εμφανίζεται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη του ατόμου με κορωνοϊό.

Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η κόπωση, η αδυναμία άσκησης, η δυσκολία στην αναπνοή, αλλά και η απώλεια όσφρησης και γεύσης

«Η Βρετανία δημοσίευσε μελέτη για τη συχνότητα του long covid με αυτοαναφορές και καταγράφηκαν 1.266.000 άτομα που αντιστοιχεί στο 2% του πληθυσμού με προσυμπτωματολογία που μοιάζει με long covid», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η έρευνα περιελάμβανε ομάδες όλων των ηλικιών και σε ένα ποσοστό 3%-12% αυτών υπήρχαν συμπτώματα long covid ακόμα και μετά από 12 εβδομάδες.

Ωστόσο, σημείωσε, ότι φαίνεται ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα για long covid σύνδρομο.

Γιατί δεν εξετάζεται 4η δόση στον γενικό πληθυσμό

Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η επιστημονική κοινότητα εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τη χορήγηση 4ης δόσης.

«Ο πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) υποστηρίζει ότι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί δεν αποτελούν βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική, ενώ στο Ισραήλ που έχει ξεκινήσει η χορήγηση 4ης δόση μείωσε μεν κρούσματα, αλλά ακόμα δεν έχει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις νοσηλείες», επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως επισήμανε η ίδια, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι η αύξηση των δόσεων δε θα αποτελέσει τη λύση για την αναστολή της ανάδυσης νέων στελεχών. «Μεγάλο στοίχημα αποτελεί να παρασκευαστούν νέα εμβόλια που θα σταματούν τη μετάδοση του ιού», κατέληξε.