“Ταγίπ Ερντογάν: Η παραληρηματική φαντασία ενός δικτάτορα”

191
Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι δικτάτορας, δήλωσε δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Φινλανδίας, αφού κάλεσε τη σουηδική και τη φινλανδική κρατική τηλεόραση να σταματήσουν να μεταδίδουν συνεντεύξεις με «αρχηγούς τρομοκρατών» ως προϋπόθεση για να επιτρέψει η Τουρκία στις δύο σκανδιναβικές χώρες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Τα αιτήματα του Ερντογάν είναι η «παραληρηματική φαντασία ενός δικτάτορα», δήλωσε ο Jouko Jokinen, αρχισυντάκτης της εθνικής δημόσιας ραδιοφωνικής εταιρείας της Φινλανδίας YLE, ανέφερε την Πέμπτη το Euractiv.

Την Τετάρτη, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, εφόσον φιλοξενούν τρομοκράτες στα κοινοβούλιά τους, επιτρέπουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις να πραγματοποιούν διαδηλώσεις στους δρόμους τους και επιτρέπουν στην κρατική τηλεόραση να παίρνει συνεντεύξεις από τρομοκράτες.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν πιθανότατα πυροδοτήθηκαν από τις πρόσφατες αναφορές του YLE από τη Συρία και μια συνέντευξη με τον ηγέτη των Κούρδων της Συρίας Σαλίχ Μουσλίμ, ανέφερε η Euractiv.

«Ο κόσμος δεν αλλάζει προσπαθώντας να αξιοποιήσει τα μέσα ενημέρωσης και την ελευθερία του λόγου», ανέφερε ο Jokinen στον ιστότοπο του YLE.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto υποστήριξε τις πολιτικές ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών της εταιρείας, σύμφωνα με το Euractiv.

«Η Φινλανδική Ραδιοφωνική Εταιρεία, όπως όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, απολαμβάνει απόλυτη ελευθερία του Τύπου. Αυτό είναι φυσικά κάτι ανέγγιχτο στη Φινλανδία», είπε ο Haavisto.

Ο Ερντογάν λέει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποστηρίζουν και φιλοξενούν στελέχη και υποστηρικτές του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει πολεμήσει τέσσερις δεκαετίες για αυτονομία εναντίον του τουρκικού στρατού με κόστος περίπου 40.000 ζωές, και μια συνδεδεμένη ομάδα στο βόρεια Συρία.

Ανώτεροι αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες επισκέφθηκαν την Τουρκία στα τέλη του περασμένου μήνα για να συζητήσουν την ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αλλά οι συνομιλίες σημείωσαν μικρή πρόοδο στην αντιμετώπιση των αντιρρήσεων της Άγκυρας.