Τελειώνει η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα

234

Tον Αύγουστο ολοκληρώνεται η ενισχυμένη εποπτεία και η χώρα περνά στην επόμενη φάση μιας πιο light μεταπρογραμματικής παρακολούθησης. Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί λένε πηγές πολύ κοντά στους θεσμούς που καθορίζουν τις αποφάσεις.

Το μήνυμα αυτό προερχόμενο από πηγές προσκείμενες στους θεσμούς, σταματάει την όποια υφέρπουσα φημολογία που τυχόν ήθελε τη συνέχιση της ενισχυμένης εποπτείας για ένα ακόμη διάστημα, με δεδομένο πως παραχωρήθηκε ένας δεύτερος γύρος waiver στην Ελλάδα.

Το στάδιο αυτό αφορά κάθε χώρα η οποία βγαίνει από πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης. Διαρκεί  αρκετά και σχετίζεται με την αποπληρωμή του συγκεκριμένου χρέους.

Ωστόσο η Ελλάδα εξέρχεται πια οριστικά των μνημονίων.

Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα ελεγχθούν και όλες οι τυχόν εκκρεμότητες που θα απομείνουν από τον τελευταίο έλεγχο των θεσμών.

Σε μια πιο ελαφριά  επιτήρηση εισέρχεται  η οικονομία της Ελλάδος  όταν τον Αύγουστο του 2022 λήξει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο η  χώρα μας εισήλθε μετά την έξοδό της  από τα μνημόνια.

Η  χώρα περνάει λοιπόν με απόφαση των θεσμών από την ερχόμενο Αύγουστο σε πρόγραμμα μεταμνημονιακής επιτήρησης ή αλλιώς μεταπρογραμματικής παρακολούθησης  (Post Programme Surveillance – PPS). To πρόγραμμα αυτό έχει απολογιστική λογική και μέσα από  την επιτήρηση αυτήν, η  Ελλάδα  θα ελέγχεται από τους θεσμούς τόσο ως προς τις τυχόν εκκρεμότητες και παρεκκλίσεις από τον προϋπολογισμό της  όσο και ως προς τη χρήση του waiver και των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα ελέγχονται επίσης τυχόν παρεκκλίσεις από τα όρια που θέτει η Ε.Ε. σε όλα τα μετρήσιμα επίπεδα στις οικονομίες των χωρών μελών.

Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα που σχεδιάζεται για κάθε χώρα ξεχωριστά όταν αυτή εγκαταλείπει τα προγράμματα οικονομικής στήριξης αλλά και την ενισχυμένη εποπτεία εισέρχονται όλες οι οικονομίες οι οποίες έλαβαν βοήθεια από τους θεσμούς.  Τα συγκεκριμένα PPS προγράμματα σχεδιάζονται με σημαντικές διαφοροποιήσεις  για κάθε μία από τις χώρες που εισήλθαν σε μνημόνια και εν συνεχεία εγκαταλείπουν  αυτό καθεστώς.

Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τα εύσημα που απένειμε το 2014 ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Πορτογαλία για την έξοδό της από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης.

Τότε έγινε γνωστό πως  θεσμοί θα συνεχίσουν να επισκέπτονται ανά εξάμηνο την Πορτογαλία μέχρι το 2035 που θα έχει αποπληρωθεί το 75% του δανείου που αυτή έλαβε.

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, τα δεδομένα της  δικής μας επιτήρησης που θα συνεχίσουν να θέτουν την ελληνική οικονομία κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των θεσμών θα είναι τέτοια ώστε η Ελλάδα να μην έχει το περιθώριο να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές .

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι υπό την προϋπόθεση πως θα έχει αποπληρωθεί το ΔΝΤ θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τη χώρα μας δυο φορές το χρόνο για διάστημα που μένει να καθοριστεί και που πιθανολογείται πως η εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ θα το περιορίσει.

Η χώρα μας στην παρούσα φάση διάγει την τελευταία μεταμνημονιακή της εποπτεία η οποία έχει περισσότερο χαρακτηριστικά πολιτικά αφού κάποιες από τις εκκρεμότητες θα ελεγχθούν στο πρόγραμμα μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Ως τέτοιες εκκρεμότητες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με χρονοδιάγραμμα και η δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr.

Ακόμη θεωρούνται  η μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας, οι προπαρασκευαστικές εργασίας ως προς το νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης  στο ίδιο πλέγμα ανήκουν η επικύρωση των δασικών χαρτών και το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ eispraksis

Επιπλέον εντάσσονται η  μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ενεργοποίηση της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας, η ολοκλήρωση της  του  πλαισίου επιθεωρήσεων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων. Στον ίδιο φάκελο ανήκουν και η δημοσίευση της προσκλήσεως προσφορών για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για τις αστικές και ποινικές υποθέσεις η υιοθέτηση του νέου κώδικα για την οργάνωση της Δικαιοσύνης,   η απαιτούμενη παράγωγη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του  Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τέλος  στις εκκρεμότητες εντάσσονται οι δράσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων  και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για του ευάλωτους οφειλέτες που διαθέτουν κατοικία.

Πηγή: naftemporiki.gr