Τι πιστεύει η Κίνα, ότι πιστεύουν οι ΗΠΑ για την Κίνα

Γράφει ο Δημήτρης Θωμάς.

Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αποδυναμώσουν με κάθε τρόπο το Πεκίνο και την κομμουνιστική κυβέρνηση και ότι η Ουάσινγκτων με την ευρύτερη έννοια είναι εχθρική. Μπορεί η αμερικανική πολιτική προς το Πεκίνο να διακρίνεται γενικότερα από σκεπτικισμό, η συμβατική όμως κυβερνητική σοφία και τρόπος σκέψης, επισημαίνει η επιθεώρηση Foreign Affairs, θέλει τους κυβερνητικούς κύκλους στο Πεκίνο να θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες επιθετική και εχθρική δύναμη.

Η επίσημα γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας διατηρείται, δηλαδή παραμένει στο ότι «οι διμερείς δεσμοί και σχέσεις πρέπει να καθοδηγούνται από την αρχή και αξία της έλλειψης συγκρούσεων πόσο μάλλον πολέμου, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας βάσει αμοιβαίου κέρδους και οφέλους», όπως ακριβώς δηλαδή την περιέγραψε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινγκ Πινγκ στον Πρόεδρο Τζόου Μπάϊντεν, κατά τη διάρκεια του πρώτου απευθείας τηλεφωνήματος που είχαν οι δύο ηγέτες το Φεβρουάριο.

Παρ’ όλα ταύτα η διεθνής επιθεώρηση Foreign Affairs επισημαίνει ότι η συμβατική πολιτική γραμμή στο Πεκίνο θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τη μεγαλύτερη εξωτερική πρόκληση για την Κίνα, την εθνική της κυριαρχία, την ασφάλεια και την εσωτερική σταθερότητα. Οι περισσότεροι Κινέζοι αναλυτές και πολιτικοί παρατηρητές σήμερα πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ωθούνται από φόβο και ζήλια προς την Κίνα, και απεργάζονται μια πολιτική στρατηγικής περικύκλωσης και ανάσχεσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με κάθε δυνατό τρόπο.

Οι περισσότεροι πολιτικοί και αναλυτές στις ΗΠΑ γνωρίζουν ότι αυτές οι τάσεις κυριαρχούν πλέον στο Πεκίνο, αυτό όμως που δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι οι Κινέζοι ηγέτες πιστεύουν ότι είναι η Ουάσινγκτων και οι Αμερικανοί και όχι η Κίνα, που έχουν υιοθετήσει μια επιθετική και «ιμπεριαλιστική» πολιτική, εντός ενός εξαιρετικά επιθετικού και εχθρικού διεθνούς περιβάλλοντος. Μάλιστα το ΚΚΚ θεωρεί ότι οι ΗΠΑ υιοθέτησαν και εφαρμόζουν μια συνεπή και σταθερή πολιτική ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, με στόχο να αποδυναμώσουν και να ανατρέψουν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας από την εξουσία. Το Foreign Affairs αλλά και πολλοί διεθνείς παρατηρητές φοβούνται ότι τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ μπορεί να παρερμηνεύσουν τις προθέσεις της άλλης πλευράς και να οδηγηθούν σε πόλεμο για κάποια σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.