TikTok και έφηβοι

Τα δύο από τα τρία παιδιά μου είναι στην εφηβεία. Οπότε, έχω την ευκαιρία να παρατηρώ τις καθημερινές συνήθειες ενός σύγχρονου έφηβου που μεγαλώνει σε μια μεγαλούπολη. Μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση η εξάρτησή τους από την διαδικτυακή εφαρμογή κινέζικης προέλευσης τικ-τοκ.

Συγκεκριμένα, αντί να ξεκουράζονται διαβάζοντας κάποιο βιβλίο ή παρακολουθώντας τηλεόραση, είναι στο δωμάτιό τους με το κινητό, και σκρολάρουν με τις ώρες μανιωδώς και ακατάπαυστα, τα εκατοντάδες σύντομα βιντεάκια που τους προωθεί η εφαρμογή. «Πιο το κακό σε αυτό;» μπορεί να ρωτήσει κάποιος μοντερνιστής που θεωρεί οποιοδήποτε σκεπτικισμό απέναντι στον φρενήρη ρυθμό που η τεχνολογία αλλάζει τις ζωές μας, ως κάτι αναχρονιστικό.

Θα απαντήσω με δύο αναμφισβήτητα περιστατικά που έγιναν τον τελευταίο καιρό. Αφενός στο σοκαριστικό και κτηνώδες περιστατικό του βιασμού του 15χρονου από συμμορία ανήλικων αρρένων. Οι θύτες, ομολόγησαν στην αστυνομία ότι είχαν δει παρόμοια περιστατικά στα κινητά τους, και ήθελαν να μιμηθούν βίαιες και αποτρόπαιες πράξεις (θυμίζω την χρήση σκουπόξυλου στον βιασμό!), ώστε μετά να τροφοδοτήσουν το υλικό βιντεοσκόπησης στις παρέες τους.

Πρόκειται για περιστατικό αλόγιστου μιμητισμού, αφού οι έφηβοι πλέον έχουν πανεύκολα πρόσβαση σε εκατομμύρια ώρες πορνογραφικού και ανώμαλου υλικού μέσω των κινητών τους, χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος ή προσπάθεια από την πολιτεία για συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο προστασίας των παιδιών μας από αυτά τα αίσχη.

Αφετέρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση για ακόμα μια φορά προλαβαίνει τις εξελίξεις και δραστηριοποιείται (ενώ θα έπρεπε το κράτος μας να έχει μεριμνήσει εδώ και πολλά χρόνια για αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο), και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το TikTok ώστε να βάλει φρένο σε βίντεο ακατάλληλου περιεχομένου προς την νεολαία, καθώς και να πάψει να χρησιμοποιεί ειδικούς αλγόριθμους ώστε να λειτουργεί η πλατφόρμα τους με τόσο εθιστικό τρόπο για τους έφηβους. Η ΕΕ απειλεί με καθολική παύση το TikTok, αν δεν συμμορφωθεί!

Στην Ελλάδα, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) καθώς και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, καθώς έχουν πάψει να συναισθάνονται τις δραματικές εξελίξεις και τις αρνητικές επιρροές τέτοιων άκρως εθιστικών υπηρεσιών προς τη νεολαία μας, όπως επίσης δεν έχουν μεριμνήσει καθόλου ώστε το Internet που σερβίρεται προς τους έφηβους από κεντρικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, να έχει τα απαραίτητα αυστηρά φίλτρα ώστε να προστατεύονται τα παιδιά μας. Τεχνικές λύσεις υπάρχουν, λείπει η κοινωνική αντίληψη από την Πολιτεία, και το σθένος να τις επιβάλλει.

*Απόστολος Κρητικόπουλος
Ο Δρ. Απόστολος Κρητικόπουλος γεννήθηκε το 1974, είναι έγγαμος, με τρία παιδιά. Είναι κάτοχος τεσσάρων πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών (Διδακτορικό στην Πληροφορική από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Τέχνο-Οικονομικών Συστημάτων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ/Αγγλία ως Μηχανικός Πληροφοριακών Συστημάτων, και Πτυχίο Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Πειραιά ). Έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον Χρηματιστηριακό-Τραπεζικό χώρο ως Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων. Υπηρέτησε 18 μήνες την στρατιωτική του θητεία στην 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο, ως Λοχίας Αλεξιπτωτιστής στον 3ο Λόχο Αλεξιπτωτιστών με ειδίκευση Καταδρομέας.