Το τέλος της ουδετερότητας: Η Σουηδία υπέγραψε την αίτηση ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε υπέγραψε το πρωί την αίτηση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, επικυρώνοντας και επίσημα την πρόθεσή ενσωμάτωσής της στη Συμμαχία.

«Πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό και νιώθουμε ότι φτάσαμε σε μια απόφαση που είναι η καλύτερη για τη Σουηδία» ανέφερε η κ. Λίντε.

«Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει (σ.σ. η διαδικασία ένταξης), αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να πάρει έως και έναν χρόνο. Εντός της εβδομάδας, η αίτησή μας θα κατατεθεί, μαζί με εκείνη της Φινλανδίας και θα ακολουθήσει το ενταξιακό πλαίσιο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ», ανέφερε σε δήλωσή της.

Χθες, Δευτέρα, η Σουηδία, ακολουθώντας με μία ημέρα καθυστέρηση τη Φινλανδία, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενταχθεί στη Συμμαχία, τερματίζοντας δύο αιώνες ουδετερότητας. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατέστησε σαφές ότι επιμένει να ασκήσει βέτο στην ένταξη των δύο χωρών, καταλογίζοντας κυρίως στη Στοκχόλμη και δευτερευόντως στο Ελσίνκι αντιτουρκική πολιτική και στήριξη των Κούρδων «τρομοκρατών».

«Και οι δύο χώρες δεν έχουν ξεκάθαρη στάση έναντι των τρομοκρατικών οργανώσεων… Η Σουηδία είναι κέντρο επώασης τέτοιων οργανώσεων. Εχουν ακόμη και φίλους των τρομοκρατών στο κοινοβούλιο», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλγερινό ομόλογό του Αμπντελματζίντ Ταμπούν, υπονοώντας το ένοπλο, αποσχιστικό κουρδικό κόμμα ΡΚΚ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να περιλάβει και την Ελλάδα στους κακούς του δαίμονες. «Ενας μουσουλμάνος δεν μπορεί να περάσει από μία τρύπα δύο φορές (δηλαδή, δεν θα κάνουμε δύο φορές το ίδιο λάθος). Νωρίτερα, η Ελλάδα είχε αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, αλλά η τότε διοίκηση (της Τουρκίας) της έδωσε τη δυνατότητα να επανέλθει. Οι ηγετικές χώρες του ΝΑΤΟ παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη στην Ελλάδα».