Το Βρετανικό Μουσείο αντιμετωπίζει έρευνα για απόκρυψη ιερών αντικειμένων

2766

Το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται υπό έρευνα για φερόμενη απόκρυψη μιας συλλογής ιερών αντικειμένων της Αιθιοπίας από το κοινό για περισσότερα από 150 χρόνια, αναφέρει το ρωσικό μέσο RT.

Η έρευνα από το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO) ακολουθεί μια καταγγελία της Returning Heritage ότι το μουσείο απέφυγε να αποκαλύψει βασικές λεπτομέρειες σχετικά με τα αντικείμενα –τα οποία περιλαμβάνουν ιερούς δίσκους γνωστούς στην Ορθόδοξη εκκλησία της Αιθιοπίας ως ταμπότ (tabot)–  τον περασμένο Αύγουστο.

«Φαίνεται πολύ περίεργο το ότι το μουσείο δεν θέλει να εξηγήσει γιατί κρατάει αντικείμενα που μπορούν να επιστρέψουν», δήλωσε ο Lewis McNaught, αρχισυντάκτης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Returning Heritage, όπως αναφέρεται από τον Guardian.

Η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία χρονολογείται από το έτος 330 μ.Χ., με την αποδοχή του Χριστιανισμού από το βασίλειο του Αξούμ.

Τα 11 ξύλινα και πέτρινα ταμπότ, που λεηλατήθηκαν από Βρετανούς στρατιώτες μετά τη Μάχη της Μακντάλα το 1868, δεν έχουν εκτεθεί ποτέ δημόσια και θεωρούνται αρκετά ιερά ώστε ακόμη και οι επιμελητές και οι διαχειριστές του μουσείου φέρεται να απαγορεύεται να τα εξετάσουν. Η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύει ότι μόνο οι ιερείς της πρέπει να μπορούν να δουν τα αντικείμενα που συμβολικά αντιπροσωπεύουν την Κιβωτό της Διαθήκης – το ξύλινο κιβώτιο που λέγεται ότι είχε τις Δέκα Εντολές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αντικείμενα φυλάσσονται σε μια σφραγισμένη αποθήκη στο υπόγειο του συγκροτήματος του Λονδίνου.

Το 2019, το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιθιοπίας ζήτησε την επιστροφή των αντικειμένων, όταν μια αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Βρετανικό Μουσείο. Σύμφωνα με την Art Newspaper, μια εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε τότε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμου δανεισμού των ταμπότ, καθώς οι βρετανικοί νόμοι απαγορεύουν στα μουσεία να επιστρέφουν μόνιμα τα αμφισβητούμενα αντικείμενα στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους.

Ωστόσο, το Returning Heritage πιστεύει ότι τα ταμπότ θα μπορούσαν νόμιμα να επιστραφούν στην Αιθιοπία χωρίς να παραβιαστεί ο Νόμος του Βρετανικού Μουσείου.

«Η πράξη είναι πολύ σαφής ότι το μουσείο [δεν μπορεί] να επιστρέψει αντικείμενα», είπε ο McNaught, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν ορισμένες νομικές εξαιρέσεις εντός του νόμου. Και μία από αυτές τις εξαιρέσεις επιτρέπει στους διαχειριστές να επιστρέψουν ορισμένα αντικείμενα εάν τα θεωρούν «ακατάλληλα να διατηρηθούν».

Τα μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση να επιστρέψουν αντικείμενα που είχαν κλαπεί κατά την αποικιακή εποχή στις χώρες προέλευσής τους. Τον Ιανουάριο, το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Victoria and Albert ανακοίνωσαν ότι περισσότερα από 30 «κοσμήματα στέμματος» Asante, χρυσά αντικείμενα που κάποτε ανήκαν στους βασιλιάδες του Asante (ή Ashanti) στη Γκάνα, θα επιστραφούν στο έθνος της Δυτικής Αφρικής, αφού πρώτα ήρθαν σε συμφωνία μακροχρόνιου δανεισμού.