Τουρκία: Έκαναν τζαμί και την Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη – Στις 23 Φεβρουαρίου η πρώτη προσευχή

513

Στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση της πρώτης ισλαμικής προσευχής στη Μονή της Χώρας βρίσκεται η Τουρκία, με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ να αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι αυτό θα συμβεί στις 23 Φεβρουαρίου, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την μετατροπή σε τζαμί του ναού-μουσείου που βρίσκεται στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2020, καθώς τότε ο ναός-μουσείο είχε περάσει στα χέρια της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και για την Αγιά Σοφιά.

Η απόφαση Ερντογάν είχε προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της Κομισιόν, ενώ την καταδίκη της είχε εκφράσει και η UNESCO.

Σύμφωνα με το δημοσιεύμα της Γενί Σαφάκ, στη Μονή της χώρας έχουν τοποθετηθεί τα ειδικά χαλιά που χρησιμοποιούνται στα τζαμιά.

Η Μονή της Χώρας χτίστηκε τον 6ο αιώνα (το 534 μ.Χ.), και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης.

Ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση.

Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε τη μετατροπή της σε τζαμί το 2019 κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση του 1945, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο, ήταν παράνομη.