Τραγωδία στα Τέμπη: Όλη η απολογία του συμβασιούχου σταθμάρχη – “Έκανε μαθητεία στη νυχτερινή βάρδια”

Η απολογία του συμβασιούχου σταθμάρχη Π.Χ το πρωί της Δευτέρας έφερε νέα στοιχεία ενώπιον του Εφέτη Ανακριτή Σωτήρη Μπακαϊμη, κυρίως για τις βάρδιες που τηρούνται στο σταθμαρχείο της Λάρισας.

Εκείνος επέμενε ότι υπήρχε προφορική ενημέρωση για οκτάωρο και ισχυρίστηκε ότι ο άπειρος μοιραίος σταθμάρχης δήλωνε από την αρχή έτοιμος να αναλάβει βάρδια μόνος του.

Το Newpost αποκαλύπτει τις απαντήσεις που έδωσε ο σταθμάρχης Π.Χ στις ερωτήσεις του δικαστικού λειτουργού

«Ενημερωθήκαμε ότι θα κάναμε οκτάωρο»

Από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχτηκε ήταν πως ανέλαβαν υπηρεσία όταν ολοκληρώθηκε η πρακτική τους εκπαίδευση:

«Στις 25-1-2023 κάναμε μία συνάντηση με τον Ν.Δ στο Γραφείο Επιθεώρησης Λάρισας οι συμβασιούχοι, όπου, ο επιθεωρητής της Λάρισας, μας ενημέρωσε για τον τρόπο που θα παρείχαμε την εργασία μας. Προσπαθούσε λίγο να μας εγκλιματίσει, μας ρώτησε αν είχαμε παράπονα από την εκπαίδευση, ενημερωθήκαμε ότι θα δουλεύουμε 8ωρο, κάτι που μας είχε ήδη επισημάνει κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης της θεωρητικής μας εκπαίδευσης στη συνάντηση των συμβασιούχων στην τηλεδιοίκηση Λάρισας, περί τα τέλη Οκτωβρίου 2022.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπήρξε κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με τους συμβασιούχους και τον κ. προφυλακισμένο σταθμάρχη κατά την ημέρα της συνάντησης ως προς τη σχέση εργασίας και το πώς θα παρέχεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, πράγματι, ο Β.Σ δήλωνε έτοιμος να δουλέψει σε οποιονδήποτε σταθμό, ενώ όλοι οι υπόλοιποι, και ειδικά για τη Λάρισα, δηλώσαμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι. Εξάλλου εμείς ήμασταν συμβασιούχοι, ενώ ο εκείνος ήταν μόνιμος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε ξεκινήσατε να παρέχετε το έργο με βάση τη σύμβαση που είχατε με τον ΟΣΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πρώτη μου υπηρεσία, με βάση το Φύλλο Υπηρεσίας των σταθμαρχών Λάρισας, ήταν την 1η Φεβρουαρίου 2023, ως Ε1, ενισχυτικός στην πρωινή βάρδια του Σ.Σ. Λάρισας. Όπως με ρωτάτε, την 28-2-2023, παρόλο που φαίνομαι Ε1 στο πρόγραμμα, έγινε αλλαγή με την ….. κι εγώ πήγα Ε2, ενισχυτικός στη βάρδια 14:00-22:00. Επαναλαμβάνω και πάλι ότι το ωράριό μου ολοκληρωνόταν στις 22:00.

«Τι έγινε τη μοιραία ημέρα»

Μία από τις κρίσιμες ερωτήσεις ήταν τι ώρα έφυγε από το σταθμαρχείο στις 28 Φεβρουαρίου .Η απάντησή του ήταν σαφής :

«Αναχώρησα στις 22:15 περίπου από το Σταθμαρχείο, αφήνοντας εκεί τους άλλους δύο σταθμάρχες και πέρασα στην 6η γραμμή για να φύγω για Βόλο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο απογευματινός σταθμάρχης έπρεπε να μείνει μέχρι τις 23:00 ή υπήρχε η τακτική να φεύγουν κι αυτοί στο 8ωρο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από όσο είδα κατά το διάστημα που ήμουν στην εργασία, οι παραδόσεις – παραλαβές γινόταν από το μόνιμο Σταθμάρχη Υπηρεσίας στις 14:00 για τους πρωινούς και στις 22:00 για τους βραδινούς. Αργότερα διαπίστωσα ότι στο Φύλλο Παρουσίας Σταθμαρχών αναφέρεται στις 23:00. Αυτό σίγουρα δεν αφορά σε εμάς τους συμβασιούχους, οι οποίοι είχαμε το 8ωρο, δηλαδή στην απογευματινή βάρδια το 8ωρό μου ολοκληρωνόταν στις 22:00.

«Ο προφυλακισμένος σταθμάρχης έκανε μαθητεία στη νυχτερινή βάρδια»

Ο συμβασιούχος σταθμάρχης αποκαλύπτει ότι ο προφυλακισμένος σταθμάρχης είχε μόνο καφέ στα χέρια του ενώ προοριζόταν όπως ισχυρίζεται μόνο για τη νυχτερινή βάρδια :

«Όταν αποχώρησα στις 22:15 περίπου, η διαχείριση της κυκλοφορίας από τον απογευματινό σταθμάρχη κι εμού ως Ε2 ήταν τακτοποιημένη καθόσον δύο μόνο αμαξοστοιχίες αναμένονταν στον Σ.Σ. Λάρισας, και συγκεκριμένα η μεν 62 επιβατική δεν είχε ξεκινήσει ακόμη από τον Σ.Σ. Παλαιοφαρσάλου (ξεκίνησε 22:38), ο δε προαστιακός έχει δύο αριθμούς 2597 και 2598 και πρόκειται για την ίδια αμαξοστοιχία. Επομένως, η κίνηση ήταν χαμηλή και ο προφυλακισμένος σταθμάρχης με δεδομένο ότι τα προηγούμενα βράδια ήταν στη νυχτερινή βάρδια συνεχώς, από 24-2-2023, ήταν ικανός να διαχειριστεί καθόσον έκανε και πολλά βράδια μαθητείας στη νυχτερινή βάρδια, για την οποία προοριζόταν. Αντιθέτως εγώ δεν έκανα ποτέ μαθητεία νυχτερινής βάρδιας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς υπογράφετε στο βιβλίο παράδοσης-παραλαβής της 28-2-2023;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Συγκεκριμένα στον Σ.Σ. Λάρισας την παραλαβή-παράδοση και την υπογραφή παράλληλα κάνει ο μόνιμος σταθμάρχης υπηρεσίας και όχι ο ενισχυτικός, όπως ήμουν εγώ. Την υπογραφή μου έθεσε ο απογευματινός σταθμάρχης , για την οποία με ενημέρωσε εκ των υστέρων, γιατί μου είπε ότι χρειαζόταν, το οποίο και αποδέχτηκα, χωρίς να γνωρίζω την αιτία για την οποία το έκανε, ενώ έβλεπα ότι άλλες φορές δεν έβαζαν υπογραφή οι ενισχυτικοί συμβασιούχοι σταθμάρχες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για το blanco που έχει τεθεί στην ώρα αλλαγής βάρδιας από την απογευματινή στη νυχτερινή, γνωρίζετε κάτι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, δεν γνωρίζω, είχα ήδη αποχωρήσει από το Σταθμαρχείο. Η ερώτηση αυτή πρέπει να απευθυνθεί στους άλλους δύο σταθμάρχες

Στο τέλος της απολογίας του δήλωσε συντετριμμένος και ότι δεν φέρει καμία ευθύνη :

«Αρνούμαι την κατηγορία, δεν έχω καμία απολύτως συμμετοχή στις διωκόμενες πράξεις, ούτε με ενέργεια, ούτε με παράλειψη, ούτε ως φυσικός, ούτε ως ηθικός αυτουργός, ενόψει των όσων απολογούμενος σας εξέθεσα και αναφέρω στο υπόμνημά μου, δηλαδή λείπει παντελώς το βουλητικό στοιχείο και το στοιχείο της γνώσης από εμένα. Ούτε ενόψει των ανωτέρω μπορούσα να προβλέπω το αποτέλεσμα, ούτε να το αποτρέψω, είτε θεωρηθεί έγκλημα από ενδεχόμενο δόλο, είτε από αμέλεια. Έχω συγκλονιστεί πάρα πολύ από το γεγονός αυτό αλλά δεν έχω καμία ευθύνη για ό,τι έγινε.»