Τσακαλώτος: Ανοιχτός υπέρ του ντιμπέιτ με συγκεκριμένες θεματικές

216

Υπέρ της τηλεμαχίας, αλλά με διαφορετικό φορμάτ εμφανίστηκε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους. Όπως είπε, ο ίδιος είναι ανοιχτός στο να πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τους συνυποψήφιους του και με συγκεκριμένες θεματικές, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «θεωρώ πως δεν είμαστε αντίπαλοι».

Ως προς τη διαδικασία, «θεωρώ δεοντολογικά ότι το πιο έντιμο, το πιο σωστό είναι να είναι η ίδια διαδικασία που ήταν στην εκλογή του Αλέξη» παρατήρησε επί της διαδικασίας και πάρε παρέπεμψε για τις οποίες αλλαγές στο έκτακτο συνέδριο. Για τα αιτία της ήττας εκτίμησε πως πρέπει να γίνει διεξοδική προσυνεδριακή διαδικασία, ενώ όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση ευθυγράμμισης του με τις αποφάσεις του συνεδρίου στην περίπτωση που εκλεγεί, «αυτό σημαίνει πρώτος μεταξύ ίσων», σχολίασε.

Για το μοντέλο του κράτους που προτείνει, έκανε λόγο για ένα αναπτυξιακό κρατος, κοντά στο «επιχειρηματικό κρατος» της Μαριάνα Ματσουκάτο, λέγοντας πως «η δουλειά του κράτους είναι ο συντονισμός», δηλαδή να δίνει οδηγίες, αλλά και κίνητρα, όπως λόγου χάρη. στις συγχωνεύσεις των εταιριών.

Ερωτηθείς για το «πως θα περάσει το μήνυμα» στην κοινωνία την προεκλογική περίοδο, «με την ποιότητα της συζήτησης και τις παρεμβάσεις που θα έχουμε» απάντησε ο κ. Τσακαλώτος, προτείνοντας εσωκομματική συζήτηση για θεματικές, όπως η υγεία, η πράσινη μετάβαση, οι νέοι επιστήμονες, η τεχνητή νοημοσύνη, τον πολιτισμό, την εργασιακή επισφάλεια και τα γυναικεία θέματα.

Στις επόμενες κινήσεις του ενέταξε σειρά από περιοδείες και θεματικές εκδηλώσεις, ενώ σχολίασε για τις συνεργασίες πως «οι σημαντικές αλλαγές που χρειάζονται σε μια σειρά από θεματικές δεν γίνονται χωρίς την αριστερά αλλά και η αριστερά μόνη της δεν μπορεί. Χρειάζεται να κάνεις συμμαχίες». Ερωτηθείς σχετικά με την πολιτική των συμμαχιών, έφερε το παράδειγμα του νομοσχεδίου για τη φύση, το οποίο υπερψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κεντρώους του Μακρόν.

Ως προς τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Τσακαλώτος παρατήρησε πως στην εξωτερική πολιτική «παρεμβάσεις υπέρ της ειρήνης και της ασφαλείας είναι καλοδεχούμενες». Δηλαδή τάχθηκε υπέρ της ικανοποίησης των εξοπλιστικών αναγκών και τάχθηκε υπέρ της «ισορροπίας των αμυντικών δαπανών και της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας».

Στο πλαίσιο αυτό, «εκ των προτέρων δεν ξέρεις αν αυτή η πρωτοβουλία θα βγάλει σε καλό ή κακό» απάντησε για τον ελληνοτουρκικό διάλογο από την παρούσα κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας καλοδεχούμενη την ύπαρξη διαύλων με την άλλη πλευρά. Για την προεκλογική περίοδο χαρακτήρισε θολό το στίγμα του κόμματος, ενώ περιέγραψε την ασφάλεια ως παροχή ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (παιδεία, υγεία κτλ) αλλά και παροχή πολιτιστικού προϊόντος.

Απαντώντας για το «μαξιλάρι» των 37δις είπε πως ήταν «συλλογική απόφαση» και «κατά κάποιο τρόπο κρίθηκε το 2019 που πήραμε 31.5%», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «είναι τεχνικά λάθος» να ισχυρίζονται κάποιοι ότι μπορούσε να μοιράσει στην πραγματική οικονομία τα 7 από τα 37 δις ευρώ. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, «ή τα 7 θα ήταν δαπάνες ή θα έπαιρνες πιστοληπτική γραμμή από το Δ.Ν.Τ» εξήγησε ο Γιωργος Σταθάκης.

Αναφορικά με την υπερφορολόγηση, διευκρίνισε ότι «υπάρχουν μόνο τρεις έντιμες απαντήσεις», περιγράφοντας ότι «είτε δεν θα αυξάνανε τους φόρους και θα μειώνανε ακόμη περισσότερο συντάξεις και μισθούς». «Δεύτερη επιλογή είναι αυτό που κάναμε εμείς» σημείωσε και «τρίτη επιλογή ήταν κάποιοι άλλοι φόροι» δήλωσε, λέγοντας πως τοΔ.Ν.Τ έλεγε να αυξηθεί το ΦΠΑ στην ενέργεια που ήταν στο 23%.

Με την παραδοχή ότι σήμερα «είναι ένας άλλος κόσμος», μπορείς να κάνεις παρεμβάσεις στο υπερταμειο να του αλλάξεις τη μορφή, δηλαδή σαν ένα ταμειο κρατικής περιουσίας( όπως στην Νορβηγία καταρ) για να παίξει ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο περιέγραψε ο κ. Τσακαλώτος, όπως και πως υπάρχει περιθώριο να πάρεις πίσω από την ΑΑΔΕ κάποιες υπηρεσίες, όπως οι πληροφορίες και τα στελέχη.

Στο ερώτημα αν ένοιωσε οτι ήταν κοινωνικό αίτημα η κανονικότητα, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «όχι τόσο πολύ», αισθανόμενος όμως ότι «υπήρχε μια υποτίμηση οτι παίζει αυτό» για τα 40 δις στήριξη της πραγματικής οικονομίας από την κυβέρνηση.

«Με είχαν ζώσει τα φίδια στην μέση της πρώτης εκλογής γιατί υπήρχε ένα βουβό κλίμα» όπως είπε, ενώ πρόσθεσε πως «μετά από μια τέτοια ήττα δεν είναι ώρα να κάνεις εντυπωσιακές κινήσεις. Πρέπει να έχεις μια στρατηγική», με στόχο το που πρέπει να φτάσει το κόμμα το 2026. Έχεις ένα στρατηγικό σχέδιο που να έχεις ομάδες εργασίας που θα το παρακολουθούν, περιέγραψε ο κ. Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για ένα «επιτελικό κόμμα».

«Το επιτελικό κόμμα μπορεί να έχει δομές, θεσμούς» σημείωσε, παρατηρώντας πως  αυτά πρέπει να ακούνε τα μέλη του. Για τις τάσεις σχολίασε πως «πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά», συμπληρώνοντας ότι «εγώ είμαι υπέρ των ιδεολογικών ρευμάτων. Άλλο ρεύματα και άλλο μηχανισμοί», προαναγγέλοντας την παρουσίαση της πρότασης του για το νέο κόμμα τις επόμενες μέρες.

Τέλος, χωρίς στοιχείο κριτικής προς τον Αλέξη Τσιπρα, αλλά κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι έπρεπε να καλέσουν σε διάλογο τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα με ορίζοντα ένα μήνα στην περυσινή ΔΕΘ και αν δεν ανταποκρινόταν, τότε θα έπρεπε να ζητήσουν αυτοδυναμία.