Δίκη Πισπιρίγκου: «Είχαμε υποψιαστεί τη μητέρα για τα επεισόδια της Τζωρτζίνας», κατέθεσε γιατρός

23159

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Πρώτη μάρτυρας εξετάστηκε η νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Παίδων, Ελισάβετ Παπασημακοπούλου, η οποία περιέγραψε πως την ημέρα που υπέστη την ανακοπή η μικρή Τζωρτζίνα βρισκόταν στη στάση νοσηλευτών.

 

«Γύρω στις 2:30 ήμασταν με τη συνάδελφο στη στάση νοσηλευτών και ήρθε η μητέρα και δεν μπορούσα να προσδιορίσω εάν μας λέει κάτι. Και ρωτάει η συνάδελφος είναι καλά το παιδί, κάνει σπασμούς και κατόπιν κατάλαβα πως κάτι συνέβαινε» τόνισε η μάρτυρας.

Στη συνέχεια η μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου είπε πως είδε την κατηγορούμενη «να στέκεται, δεν είδα κάτι, σαν να περίμενε να την ρωτήσουμε εμείς. Δεν είδα τα χείλη να κινούνται. Δεν φορούσε μάσκα».

 

Η μάρτυρας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάνηψης βρισκόταν την περισσότερη ώρα εκτός του θαλάμου και περιέγραψε τη μητέρα να μιλάει στο τηλέφωνο. «Θυμάμαι ότι μιλούσε στο τηλέφωνο με γιατρό που είχε βάλει απινιδωτή στη Τζωρτζίνα και θυμάμαι πως είπε να δώσουμε το τηλέφωνο στον κ. Τζιούβα, θυμάμαι πως το είχαμε βάλει σε ανοιχτή ακρόαση» τόνισε η μάρτυρας.

“Είχαμε υποψία για τα επεισόδια”
Στη συνέχεια, εξετάστηκε ο παιδίατρος του νοσοκομείου του Ρίο, Άρης Μπερτζουάνης, ο οποίος αναφέρθηκε σε δύο επεισόδια που έκανε η Τζωρτζίνα στις 25/01/2022, χαρακτηρίζοντας το ένα από τα δύο σοβαρό, κατά τη διάρκεια του οποίου χρειάστηκε να γίνει ανάνηψη.

«Στις 25/01/2022, θυμάμαι νωρίτερα από το τέλος της πρωινής ενημέρωσης, μας φώναξε η νοσηλεύτρια ότι κάτι συμβαίνει στο παιδί, ήταν ένα επεισόδιο, το αποδώσαμε σε σπασμούς της προηγούμενης ημέρας, ήταν μικρής διάρκειας. Παρέμεινα στο θάλαμο μέχρι την ολοκλήρωσή του, είπα στη μητέρα ότι το διερευνούμε, μπήκα ξανά μετά από πέντε-δέκα λεπτά, ήταν μόνη η μητέρα στο δωμάτιο και είπε πως κάνει πάλι επεισόδιο το παιδί, ήταν το πιο σοβαρό επεισόδια μέχρι τότε, φώναξα συνάδελφο μου να φέρει εργαλεία για ανάνηψη, κάναμε ΑΜΠΟΥ, χρειάστηκε αερισμό για ένα λεπτό και επανήλθε» τόνισε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια εξήγησε πως τα επεισόδια αυτά προβλημάτισαν τους ιατρούς.

Πρόεδρος : Υπήρξε υποψία γιατί εμφανίζονται αυτά τα επεισόδια;

Μάρτυρας : Υπήρξε μεγάλος προβληματισμός για αυτό. Αρχικά αντιμετωπίστηκαν ως επεισόδια σπασμών. Είχαμε κάποιους ενδοιασμούς, δεν μας ταίριαζαν κάποια πράγματα. Δεν ήταν όλα ίδια, αυτό δεν μας ταίριαζε, είχαν διαφορετική διάρκεια, είχαν διαφορετικές μορφές. Δεν είμαι ειδικός σε αυτά περιστατικά. Ένα άλλο που δεν μας ταίριαζε ήταν πως δεν είχαμε δει από την αρχή επεισόδια. Επίσης ήταν παιδί που δεν έκανε επεισόδια στη ΜΕΘ.

Πρόεδρος : Συζητήσατε με την κυρία Πελεκούδα ή άλλους για το πώς προκαλούνται αυτά τα επεισόδια;

Μάρτυρας : Το συζητήσαμε. Η υποψία μας ήταν πως θα μπορούσε να είναι προκλητέα από τη μητέρα τα επεισόδια. Η υποψία εδραζόταν στο ότι τα επεισόδια γινόταν χωρίς παρουσία άλλου,  μόνο της μητέρας και ότι δεν μπορούσαμε να δώσουμε κάποια άλλη εξήγηση.

Εισαγγελέας : Η μητέρα το είχε καταλάβει ότι δεν μπορείτε να αιτιολογήσετε τα επεισόδια; Ότι δεν μπορείτε να βρείτε αιτία. Είχε αγωνία;

Μάρτυρας : Ναι. Είχε αγωνία. Ρωτούσε γιατί δεν βρίσκουμε τι συμβαίνει.

Εισαγγελέας : Σας έριξε ευθύνες για το τι κάνετε και δεν κάνετε και προκαλούνται αυτά; Ήρθε σε μία παιδιατρική κλινική και ξαφνικά το παιδί άρχισε να εμφανίζει επεισόδια τα οποία δεν εμφάνιζε σπίτι. Την είδατε να αγανακτεί;

Μάρτυρας : Όχι δεν την είδα να αγανακτεί. Ήταν πολύς συνεργάσιμη.

Εισαγγελέας : Είχαν κάποιο μοτίβο τα επεισόδια;

Μάρτυρας : Όχι.

Εισαγγελέας : Το είχατε συζητήσει με την μητέρα;

Μάρτυρας : Θυμάμαι ότι έλεγε πως έβλεπε κάποια πράγματα στο μόνιτορ,  δε θυμάμαι τι.

Εισαγγελέας : Υπήρχε μομφή από τη μητέρα ότι δεν κάνετε τίποτα να βοηθήσετε το παιδί;

Μάρτυρας : Σε μένα από τη μητέρα όχι. Ο πατέρας ήταν λίγο θυμωμένος και ζητούσε επιτακτικά να βρεθεί μία λύση.

“Η μητέρα ήταν ψυχρή”
Κατάθεση στο δικαστήριο έδωσε και ο Ευάγγελος Μπουρούσης, παιδίατρος, στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» ο οποίος βοήθησε στη διαδικασία ανάνηψης της Τζωρτζίνας.

«Ήταν Σάββατο. Μεσημέρι. Είχα βρεθεί από λάθος συνεννόηση στο νοσοκομείο. Κάποια στιγμή  είδα μία από  τις νοσηλεύτριες να μου λέει πως έχει μία ανακοπή. Πήγα να βοηθήσω. Είδα ένα παιδί νεκρό, γινόταν ΚΑΡΠΑ, με τον κ. Τζιούβα, μοιραζόμασταν ΚΑΡΠΑ και ΑΜΠΟΥ. Κρατούσα το χρόνο των πέντε λεπτών στο κινητό μου» περιέγραψε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος : Θυμάστε κάτι από τη διαδικασία ανάνηψης;

Μάρτυρας : Κάτι συγκεκριμένο όχι. Θυμάμαι ότι όλα λειτουργούσαν ρολόι.

Πρόεδρος : Ήσασταν μπροστά στη διαδικασία διασωλήνωσης;

Μάρτυρας : Θυμάμαι ότι η κυρία Θεοτοκάτου ανέλαβε. Χορηγήθηκε ροκουρόνιο, θυμάμαι ότι διασωληνώθηκε με τη δεύτερη φορά.

Πρόεδρος : Θυμάστε εάν χρησιμοποιήθηκε κάποιο άλλο σκεύασμα ;

Μάρτυρας : Όχι, μόνο αδρεναλίνη. Θυμάμαι ότι βγήκε ο κ. Τζιούβας κάπου στη μέση. Ενημέρωσε τη μητέρα, του είπε πως στην Πάτρα διήρκησε ανάνηψη περίπου 55 λεπτά και ήθελε να συνεχίσουμε.

Πρόεδρος : Τι αφορούσε ενημέρωση;

Μάρτυρας : Ότι δεν επανέρχεται το παιδί. Η μητέρα είπε αυτό για την Πάτρα και εμείς συνεχίσαμε την ανάνηψη.

Πρόεδρος : Μετά τις 4 παρά δέκα που είχαμε και την ώρα θανάτου, είχατε επαφή με κατηγορουμένη;

Μάρτυρας : Αν θυμάμαι ο κ. Τζιούβας έβγαινε από γραφείο επιμελητών και είχε ενημερώσει τη μητέρα πως το παιδί κατέληξε, η μητέρα εκείνη τη στιγμή έβγαινε από το γραφείο, μας ευχαρίστησε για την προσπάθεια, ήταν ψυχρή, δεν έκλαψε και κατευθύνθηκε στο δωμάτιο.

Πρόεδρος : Μήπως αντιληφθήκατε κάποια συντριβή;

Μάρτυρας : Όχι ήταν αρκετά ψύχραιμη.

Πρόεδρος : Φαινόταν κλαμμένη;  Είχε κόκκινη μάτια;

Μάρτυρας : Όχι.

Ο μάρτυρας περιέγραψε πως η κατηγορούμενη τους ζήτησε δύο φορές εάν θα μπορούσε να γίνει η ιατροδικαστική στην Πάτρα. «Τη δεύτερη φορά, χτυπάει η μάνα την πόρτα και μας λέει ότι έχει μιλήσει με ιατροδικαστή στην Πάτρα, αυτό μας έκανε εντύπωση, δεν μου είχε τύχει ξανά γονιός να πάρει τηλέφωνο ιατροδικαστή. Μας είπε πως δεν ήθελα να μπλέξω με Αθήνα» τόνισε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος : Γιατί;  Σας είπε κάτι;

Μάρτυρας : Όχι δεν μπήκαμε σε αυτό.

Πρόεδρος : Ήρθε και ο μπαμπάς;

Μάρτυρας : Ήρθε πιο μετά. Να μάθει τα διαδικαστικά, εάν πρέπει να κάνει κάτι εκείνη στιγμή ή την επομένη.

Πρόεδρος : Είχε το ίδιο αίτημα με μητέρα;

Μάρτυρας : Δε θυμάμαι.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.