Τζανάκης: “Περίπου ελεύθερο το φετινό Πάσχα”

188

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και στο πώς θα είναι το φετινό Πάσχα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (21.03.2022) στον ΣΚΑΪ. Εκτίμησε μάλιστα ότι προς το τέλος του μήνα μπορεί να δούμε ακόμα και 30.000 κρούσματα, ενώ θεωρεί ότι οι «σκληροί» δείκτες θα μείνουν σταθεροί.

Ερωτηθείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και πώς θα είναι το φετινό Πάσχα, ο κ. Τζανάκης απέφυγε να κάνει πρόβλεψη λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα». Πρόσθεσε δε ότι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού δεν θα πέσει, εκτιμώντας ότι προς το τέλος του Μαρτίου θα δούμε αυτά να φτάνουν τις 25.000 με 27.000, ίσως και τις 30.000. Οι «σκληροί» δείκτες επίσης εκτίμησε ότι θα μείνουν σταθεροί κατά πάσα πιθανότητα, εκτός απροόπτου.

«Μέσα σε αυτή την κατάσταση θα κάνουμε Πάσχα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, συμπληρώνοντας ότι θα είναι «περίπου ελεύθερο».

Αναφορικά με τον έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού, είπε ότι αυτή την στιγμή η μόνη αξία του είναι να πιεστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, ώστε να έχει ελευθερία κινήσεων. Αυτό καθαυτό δεν σημαίνει πολλά, κάποιος που έκανε τον τελευταίο εμβολιασμό πριν από 3-4 μήνες είναι το ίδιο επιρρεπής στο να μολυνθεί με κάποιον ανεμβολίαστο. Τόνισε ωστόσο ότι δεν θα νοσήσει με την ίδια σοβαρότητα. «Οι εμβολιασμένοι που θα μολυνθούν θα μεταδώσουν τη νόσο. Οι περισσότεροι θα το περάσουν ασυμπτωματικά ή με λίγο πονόλαιμο» είπε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τέταρτη δόση είπε ότι πρέπει να εξετασθεί για περιπτώσεις ανθρώπων με χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστική ή καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια. Τέλος πρόσθεσε ότι ίσως πρέπει να εξετασθεί και για άτομα άνω των 75 ετών.