Wagner: Το πρώτο μήνυμα του Γεβγκένι Πριγκόζιν μετά την εξέγερση στη Ρωσία

24891

Το πρώτο μήνυμά του, μετά την εξέγερση στη Ρωσία, έδωσε σήμερα (26.6.2023) στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, μέσω Telegram. Σε αυτό ακούγεται να λέει ότι «λυπάται που χύθηκε ρωσικό αίμα» και ότι «δεν ήθελαν να ανατρέψουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο επικεφαλής της Wagner δημοσίευσε ένα ηχητικό μήνυμα 11 λεπτών, στο οποίο αναφέρεται στον λόγο που ξέσπασε η εξέγερση των μισθοφόρων του, εξηγώντας ότι δεν ήθελαν να ανατρέψουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά να διορθώσουν την αδικία εις βάρος τους, επειδή ισχυρίζεται ότι το Κρεμλίνο ήθελε να τους κλείσει από 1η Ιουλίου.

 

«Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν. Λυπούμαστε που χύσαμε ρωσικό αίμα. Η πορεία προς την Μόσχα ήταν απέναντι σε όσους έκαναν φρικτά λάθη στην Ουκρανία. Κανένας δεν υπέγραψε συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Είχαν αποφασίσει να μας κλείσουν από 1η Ιουλίου», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του.

Η θεαματική προέλαση των μαχητών της οργάνωσης προς τη Μόσχα κατά την ανταρσία του Σαββάτου αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, δήλωσε επίσης, λέγοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ, αντιμετωπίζοντας μικρή αντίσταση.

 

«Η πορεία αποκάλυσε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα», είπε ο ηγέτης του Βάγκνερ στο πρώτο του ηχητικό μήνυμα μετά τη λήξη της εξέγερσης το βράδυ του Σαββάτου.

Ακόμα παραμένει άγνωστη η τοποθεσία που βρίσκεται ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να πήγε στη Λευκορωσία μετά το τέλος της εξέγερσης και την παρέμβαση του Λευκορώσου ηγέτη, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Στο ίδιο μήνυμα, υποστήριξε ότι οι κινήσεις των μισθοφόρων της Wagner ήταν ένα μάθημα για το πως θα έπρεπε η Ρωσία να πραγματοποιήσει την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Παράλληλα είπε οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχισαν κατά την πορεία της ανταρσίας. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περάσαμε δίπλα τους».

Η Wagner λειτουργεί κανονικά
Το αρχηγείο της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner στη Ρωσία, που έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί «κανονικά» δύο ημέρες μετά την αποτυχημένη ανταρσία του αρχηγού της Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

«Παρά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, το Κέντρο συνεχίζει να λειτουργεί ‘κανονικά’, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε η οργάνωση Wagner σε ανακοίνωσή της, ενώ η τύχη της ίδιας της οργάνωσης, αν θα διαλυθεί, θα ενσωματωθεί στον στρατό ή θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως έχει, παραμένει αβέβαιη.

Νωρίτερα σήμερα, πηγές εντός της Wagner ανέφεραν ότι η ομάδα συνεχίζει να στρατολογεί μισθοφόρους σε διάφορες περιοχές.

«Η στρατολόγηση συνεχίζεται», δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TASS ένας υπάλληλος στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας.

Μπροστά από το κτίριο της μισθοφορικής οργάνωσης στο Νοβοσιμπίρσκ, αφίσες που διαφήμιζαν την Wagnerκρέμονταν και πάλι τη Δευτέρα, σύμφωνα με το TASS, αφού είχαν αφαιρεθεί το Σάββατο.

«Εργαζόμαστε με ραντεβού όλη τη μέρα», δήλωσε στο TASS ένας υπάλληλος από την πόλη Τιουμέν που βρίσκεται 2.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Το περίγραμμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το βράδυ του Σαββάτου μεταξύ του Γιεβγκένι Πριγκόζιν και της Μόσχας για την επίλυση της πρωτοφανούς κρίσης που προκάλεσε η ένοπλη εξέγερση της Wagner παραμένει ασαφές σε αυτή την φάση.

Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι κανένας από τους μαχητές της Wagner που ακολούθησαν τον Πριγκόζιν στην ανταρσία του δεν θα αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά θα συμβεί στην οργάνωση. Το Κρεμλίνο έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι ο Πριγκόζιν θα πάει στη Λευκορωσία, αλλά δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από το τέλος του πραξικοπήματος.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της επιτροπής Νομοθεσίας και Κρατικής οικοδόμησης της κρατικής Δούμας (κάτω βουλής), Πάβελ Κρασενίννικοφ, ανακοίνωσε ότι οι καταδικασθέντες από τα ρωσικά δικαστήρια δεν θα μπορούν πλέον να στρατολογούνται από «ιδιωτικές στρατιωτικές οργανώσεις» όπως η «Wagner».

Η Wagner είχε στρατολογήσει πολλούς μαχητές από ρωσικές φυλακές, με την έγκριση της κυβέρνησης, για να τους στείλει στο μέτωπο στην Ουκρανία, αλλά για αρκετούς μήνες το Κρεμλίνο είχε θεωρητικά απαγορεύσει μια τέτοια πρακτική.

Πριν, οι οργανώσεις αυτές «μπορούσαν να στρατολογούν καταδικασμένους εγκληματίες και να υπογράφουν συμβόλαια μαζί τους. Τώρα έχει υιοθετηθεί μια διαφορετική διαδικασία βάσει της οποίας οι συμβάσεις συνάπτονται μόνο με το υπουργείο Άμυνας», δήλωσε ο Κρασενίνικοφ στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.