Ξεκινάει την Τετάρτη η επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου

Τρένο Ελβετία Ιταλία

Συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά το Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας Σιδηροδρόμων παρουσία του Γιώργου Γεραπετρίτη και των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση κρίσης, δηλαδή την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και τον λειτουργό του δικτύου δηλαδή την Hellenic Trains.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης σε δηλώσεις του ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε ότι την επόμενη Τετάρτη 22 Μαρτίου ξεκινά η σταδιακή λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής που διεκόπη μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρχει επανεκκίνηση με όρους απόλυτης ασφάλειας.

Ανά πενθήμερο θα προστίθενται γραμμές -Σε πλήρη ανάπτυξη πριν το Πάσχα

Την επόμενη Τετάρτη λοιπόν εκκινεί το νέο σταδιακό πλαίσιο για την λειτουργία των τρένων και ανά πενθήμερο θα προστίθενται γραμμές, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρη ανάπτυξη σε περίπου εικοσιπέντε μέρες πριν από το Πάσχα.

Πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας

«Θα ήθελα να επισημάνω, ιδιαίτερα, ότι έδωσα οδηγίες, με τον υφυπουργό, για συγκεκριμένα θέματα, τα οποία αφορούν την ασφάλεια, όπως είναι κατεξοχήν τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της πυρανίχνευσης, όπως είναι, επίσης, και η πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας», τόνισε ο κ.Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε πως «ήδη υπάρχει ένα εγκεκριμένο σχέδιο για την διαχείριση κρίσεων από το Δεκέμβριο του 2020, στους σιδηροδρόμους το οποίο έχει προκύψει μετά από διαβούλευση με τους φορείς και με την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και αυτό θα πρέπει να τηρηθεί με απόλυτο σεβασμό».

Μία μόνο αμαξοστοιχία εντός των σηράγγων

Στο πλαίσιο ασφαλείας εντάσσεται πλέον και η κίνηση των τρένων στις σήραγγες με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να αναφέρει χαρακτηριστικά «ιδιαίτερη έμφαση ζήτησα στο ζήτημα της ασφάλειας των σηράγγων. Ειδικά για τις σήραγγες, πέρα από την αναγκαία αναβάθμιση, η οποία θα πρέπει να υπάρξει, έχουμε στα πολύ άμεσα σχέδια και την αναβάθμιση της επιτήρησης με ηλεκτρονικές κάμερες. Επιπλέον για το διάστημα έως ότου εγκατασταθεί πλήρως η τηλεδιοίκηση θα υπάρχει, σε κάθε περίπτωση, μία μόνο αμαξοστοιχία εντός των σηράγγων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται απολύτως η κίνηση στις σήραγγες, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, το οποίο είναι αναγκαίο για την αναβάθμιση του επίπεδο ασφάλειας».

Το πλαίσιο για την επανεκκίνηση στον σιδηρόδρομο

Η επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου ξεκινάει από την Τετάρτη 22 Μαρτίου με ενισχυμένους κανόνες ασφαλείας, σημειώνεται όμως ότι μετά το δυστύχημα των Τεμπών η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το πλαίσιο για την επιστροφή των δρομολογίων των τρένων. Σε αυτό περιλαμβάνονται:

Υποχρεωτικώς δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό.

Μείωση του μεταφορικού έργου (μείωση συρμών-δρομολογίων ή μείωση σταθμών).

Καλύτερος συντονισμός στο πλαίσιο των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων.

Ταχεία ολοκλήρωση του έργου της τηλεδιοίκησης, μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη γαλλική Alstom.

Ταχύτητες προσλήψεις προσωπικού για την ενίσχυση του ΟΣΕ.

Μεγαλύτερες ποινές για όσους κλέβουν καλώδια και προκαλούν δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Μετά και τις σημερινές δηλώσεις Γεραπετρίτη στο πλαίσιο της επανεκκίνησης εντάσσονται:

Πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας

Κανόνες πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης

Μία μόνο αμαξοστοιχία εντός των σηράγγων